Terug naar Nieuws

Conjunctuur in landbouwsector daalt lichtjes

Beleid

De conjunctuurindex van de Vlaamse land- en tuinbouw daalt lichtjes. De tevredenheid over de afgelopen zes maanden stijgt weliswaar dankzij de dalende energie- en inputprijzen, maar de verwachtingen voor de komende zes maanden vertonen opnieuw een neerwaartse trend. Dat blijkt uit de landbouw-conjunctuurenquête, waaraan 486 landbouwers uit het Landbouwmonitoringsnetwerk (LMN) in september 2023 hebben deelgenomen.

grafiek Land­bouw­con­junc­tuur­in­dex najaar 2023

De varkenssector heeft zich stabiel weten te handhaven. De melkveesector daarentegen bevindt zich momenteel op het laagste punt sinds 2017. De historisch hoge melkprijzen in 2022 zijn verleden tijd. Sierteelt onder glas herstelt verder van de slechte conjunctuur van het najaar in 2022.

Zoals gebruikelijk in de najaarsenquête stijgt het aandeel land- en tuinbouwers die de afgelopen zes maanden belemmeringen hebben ondervonden tot 90%.

Opvallend is dat de beperkingen van overheidswege op het hoogste punt staan sinds het begin van de enquêtes in 2007 en sinds dit voorjaar de grootste belemmering zijn voor de landbouwers. Vooral vleesveehouders, melkveehouders, akkerbouwers en varkenshouders klagen daarover. Waarschijnlijk dragen verschillende actuele dossiers bij aan de stijging van dit fenomeen.

Het stikstofdossier speelt een centrale rol en zorgt voor onzekerheid over de toekomst van individuele bedrijven. Het goedkeuringsproces voor het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid 2023-2027 duurde lang en het Vlaamse GLB-Strategisch Plan werd pas in maart door de Vlaamse Regering goedgekeurd. Dit beleid bevat nieuwe aspecten, zoals strengere milieu- en klimaatvoorwaarden (conditionaliteit). Verder is er nog onduidelijkheid over het nieuwe mestbeleid.

Daarnaast zijn, zoals gebruikelijk in de conjunctuurenquête van het najaar, de belemmeringen door ongunstige weersomstandigheden toegenomen.

Raadpleeg de volledige Land­bouw­con­junc­tuur­in­dex

Delen: