Food Waste Fest – samen tegen voedselverlies
Op 26 september 2025 vond in Brussel het Food Waste Fest plaats. Op het evenement roepen de organisatoren iedereen in Vlaanderen op om voedselverlies zo veel mogelijk te beperken en met voedselrestjes aan de slag te gaan. Voedseloverschotten kunnen geschonken worden aan wie er nood aan heeft of verwerkt worden tot bijvoorbeeld voedingsingrediënt, diervoeder, biogebaseerd materiaal of bodemverbeteraar. Van boer tot burger, van verwerker tot cateraar en winkelier: iedereen kan een steentje bijdragen.
Voedselverlies is een verspilling van kostbare en waardevolle grondstoffen. Minder voedselverlies draagt bij tot een duurzame en competitieve agrovoedingsketen en komt onze portemonnee ten goede in tijden van stijgende prijzen. Het verlaagt ook aanzienlijk de milieu- en klimaatimpact van voedsel. Het Vlaams Actieplan Voedselverlies bundelt alle inspanningen op het terrein. OVAM en het Agentschap Landbouw en Zeevisserij werken voor de uitvoering van het plan nauw samen met 25 partners uit de hele agrovoedingsketen, die samen ‘De Kostwinners’ vormen.
Uit het Food Waste Fest, waarvoor 200 gasten zich ingeschreven hebben, komen enkele kernboodschappen naar voren:
-
Sessie: Samenwerking in de keten om voedselverliezen te reduceren
Voedselverlies kan zich op veel plaatsen in de keten en in een organisatie voordoen. Daarom is 1) inzicht in deze oorzaken (bv. via de voedselverliesscan) en 2) betrokkenheid van alle actoren een must. -
Sessie: Maximale herbestemming van voedseloverschotten, met een sociale insteek
Veel reststromen die nu weggegooid worden, kunnen via voedseldonatie nog hoogwaardig benut worden. Door korteketensamenwerkingen kunnen nieuwe modellen getest worden, ook kleinschalig en lokaal. Alleen door te experimenteren ontdekken we wat werkt. Kijk hierbij zeker eens over je (lokale) waardeketen heen. Door elkaar te informeren over initiatieven en knelpunten kunnen inspirerende samenwerkingen ontstaan, zoals ‘gleaning’, waarbij resten van het veld worden verzameld, of de recente samenwerking tussen Depot Margot en de Voedselbanken. -
Sessie: Hoe kan lokale voedselstrategie bijdragen tot minder voedselverlies?
Om voedselverlies in de (groot)keuken op een structurele manier te kunnen aanpakken, is het van belang om het thema breder te integreren, bijvoorbeeld in een voedselstrategie. Voor elke partner op het terrein wordt het een uitdaging op het vlak van interne samenwerking, bewustwording, communicatie en motivatie om de Europese doelstelling van 30% minder voedselverlies te realiseren. -
Sessie: Voedselverlies in de zorg
Gezonde, lokale voeding verdient een centrale plaats in onze maatschappij en zeker in een zorgcontext in functie van herstel. Inzetten op maaltijdbeleving voor een diverse zorgbehoevende doelgroep is van belang om voedselverlies en ondervoeding tegen te gaan.
Het Food Waste Fest wordt georganiseerd door FoodWIN, Vlaanderen Circulair, OVAM en Agentschap Landbouw en Zeevisserij, met steun van Departement Omgeving en Belfius.
Meer info
-
De Kostwinners: www.dekostwinners.be
-
Actieplan Voedselverlies: Actieplan+voedselverlies+en+biomassa+2021-2025.pdf
-
Voortgangsrapportage voedselverlies: Voortgangsrapportage Actieplan Voedselverlies 2021-2025