Terug naar Nieuws

Incoherentierapporten over de verzamelaanvraag 2023 worden verzonden

Bedrijfsvoering

Het Departement Landbouw en Visserij start met het verzenden van incoherentierapporten naar landbouwers en consulenten en roept op om deze grondig na te kijken. Wijzigingen aan de verzamelaanvraag kunnen tot 31 mei.

Zondag 7 mei was de laatste dag om de verzamelaanvraag 2023 tijdig in te dienen. Op dat moment waren nog niet alle opmerkingen ontwikkeld, die de indiener erop wijzen dat de verzamelaanvraag onrechtmatigheden bevatte. Op basis van wat in de verzamelaanvraag wordt ingevuld, worden immers zoveel mogelijk voorwaarden van de verschillende maatregelen uit het nieuwe GLB al tijdens de aangifte gecontroleerd. Veel aanvragen zullen daardoor ingediend zijn met bijvoorbeeld premieaanvragen die eigenlijk niet mogelijk zijn. Dergelijke foute aangiftes worden ambtshalve rechtgezet, bijvoorbeeld door bijkomende bestemmingen te verwijderen, waarna de landbouwers en consulenten hiervan op de hoogte gebracht worden door middel van een zogenaamd incoherentierapport.

De incoherentierapporten worden vanaf de eerste week na uiterste indieningsdatum verzonden. Er kan tot 31 mei gereageerd worden op de voorgestelde aanpassingen aan de verzamelaanvraag. Tot 31 mei kunnen ook wijzigingen in de verzamelaanvraag aangebracht worden, zoals het aanvragen van premies of het oplossen van blokkerende opmerkingen.

Het is bijvoorbeeld mogelijk gemaakt om meer dan 5 bijkomende bestemmingen op eenzelfde perceel aan te duiden, terwijl dit tot een bepaald moment niet kon. Het is echter soms wel wenselijk om meer dan 5 ecoregelingen of agromilieuklimaatmaatregelen op eenzelfde perceel te combineren. Bijkomende bestemmingen toevoegen is, behoudens enkele uitzonderingen, mogelijk tot uiterlijk 31 mei.

Het Departement Landbouw en Visserij roept op om de incoherentierapporten tijdig en met de nodige aandacht door te nemen zodat men niet voor verrassingen komt te staan wanneer het te laat is om nog bij te sturen.

Delen: