Terug naar Nieuws

Uiterste indiening aanvraag ecoregeling 'Voorjaarsbraak met late inzaai mais' tot en met 7 mei 2023

Plant

De maatregel 'Voorjaarsbraak met late inzaai mais' kan slechts aangevraagd en gewijzigd worden in de verzamelaanvraag tot de uiterste indieningsdatum, 7 mei 2023.

 

Met deze maatregel wordt immers steun gegeven voor het aanhouden van de voorjaarsbraak zodat het broedseizoen van de kieviten gevrijwaard is. Daarom mogen er tussen 15 maart en 10 mei (10 mei inbegrepen) geen handelingen op het perceel plaatsvinden. Als voorteelt komt enkel blote braak in aanmerking (aan te geven met voorteeltcode ‘82’, voorlopig ontbreekt deze check op e-loket). Vanggewassen (vb bevroren gele mosterd en inclusief gras) komen niet in aanmerking als voorteelt en moesten ondergewerkt zijn voor 15 maart. Enkel een stoppel (mais, granen, erwten) als teeltrest kon blijven liggen tot na 10 mei.

 

De maatregel voorjaarsbraak is een maatregel die verplichtingen heeft in de periode 15 maart tot en met 10 mei. Vermits deze maatregel afloopt op 10 mei moeten de controles ervan ook uitgevoerd zijn ten laatste op 10 mei. Een maatregel kan immers maar betaald worden als er een voldoende hoog percentage van gecontroleerd werd.

  • Waarom geen aanvragen mogelijk na 7 mei? Als er voor deze maatregel aanvragen worden toegelaten tot 31 mei, dan kunnen de aanvragen of wijzigingen die ingediend zijn tussen 8 mei en 31 mei niet gecontroleerd worden. Daarom is een aanvraag doorgeven als de maatregel al afgelopen is niet mogelijk. 
  • Waarom kunnen andere maatregelen die starten op 1 januari wel nog worden aangevraagd na de uiterste indieningsdatum? Ecoregelingen en agromilieumaatregelen die starten op 1/01 lopen door tot eind 2023 of zelfs nog verder. Een wijziging hiervoor kan daarom nog ingediend worden tot 31/05/2023.
Delen: