Terug naar Nieuws

Zeven bijenprojecten krijgen steun in kader van Strategisch Plan Bijenteelt 2023-2027

Steun

Afgelopen zomer lanceerde het Agentschap Landbouw en Zeevisserij een oproep naar bijenprojecten die passen in het Strategisch Plan Bijenteelt 2023-2027. Binnen het GLB 2023-2027 financieren Europa en het Agentschap Landbouw en Zeevisserij het Strategisch Plan Bijenteelt elk voor de helft. Voor de periode 2023-2025 zijn zeven projecten goedgekeurd, waaronder één project dat inzet op de selectieve bestrijding van de Aziatische hoornaar.

De goedgekeurde projecten zijn: 

  • Project ‘Honinganalyses’ zet het gelijknamige project uit het vorige Vlaamse Bijenteeltprogramma verder met als doel het belang van imkerhoning als lokaal natuurproduct te onderbouwen.
    Projectuitvoerder: Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO)
     
  • Project ‘Efficiëntie/voedselveiligheid Varroabehandeling met oxaalzuur’ is de voorzetting van het gelijknamige project uit het vorige Vlaamse Bijenteeltprogramma dat zich richt op de toepassing en evaluatie van oxaalzuurbehandeling als een laagdrempelige imkertechniek ter bestrijding van varroa, geschikt voor startende imkers in afwachting van voldoende expertise opbouw.
    Projectuitvoerder: Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO)
     
  • Project ‘Gezondheid en winteroverleving in een Pajotse honingbijpopulatie’ wil door registratie en analyse bij 68 aangesloten imkers het belang onderbouwen van het vetlichaam en het eiwit vitellogenine voor een goed overwinteringsprofiel van een bijenvolk. Er wordt hieraan advies gekoppeld naar bijvoedering en het maken van afleggers toe. Het project wil ook de link leggen tussen het drachtgebied en de ontwikkeling van dit vetlichaam.
    Projectuitvoerder: Imkers van het Pajottenland
     
  • Project ‘Innovatieve selectiestrategieën in de bijenteelt’ wil de volgende innovatieve selectietechnieken verfijnen en toepassen: 
    • snelle opsporing van gunstige kenmerken door analyse van het genoom, 
    • de opsporing van merkergenen,
    • selectie door uitsluiting van het slechtste kwartiel in de rangschikking.
      Projectuitvoerder: Honeybee Valley
       
  • Project ‘Conservatie en verspreiding van een vitale zwarte bijenpopulatie’ wil in Bosland in Limburg door black box selectie een stabiele Zwarte bijenpopulatie realiseren als genenpool voor vitaliteit voor alle Vlaamse bijen, met als uiteindelijk doel de creatie van lokale veerkrachtige bijen.
    Projectuitvoerder: ZwarteBij.org
     
  • Project ‘Selectieve bestrijding van de invasieve exoot 'Aziatische hoornaar' ter bescherming van de honingbij en de biodiversiteit in Vlaanderen’ wil de imkers ondersteunen bij het onder controle houden van de populatie Aziatische hoornaars in een seizoen door opleiding, door het wegvangen van de overwinterde koninginnen in de lente met specifieke vangvallen, en door het gebruiken van de zendertechniek bij moeilijk opspoorbare nesten.
    Projectuitvoerder: Limburgse Imkersbond (LIB)
     
  • Project ‘Bevruchtingsstations en Kunstmatige Inseminatie’ wil de transitie ondersteunen van selectiewerkgroepen met focus op raszuiverheid naar selectiewerkgroepen met focus op veerkracht, door het ondersteunen en coördineren van het reizen naar bevruchtingsstations van de belangrijkste bijenrassen (Carnica, Buckfast, Zwarte bij) in Vlaanderen. Het project wil topkoninginnen ter beschikking stellen aan de Vlaamse imkers via een overlarfproject.
    Projectuitvoerder: Koninklijke Vlaamse Imkersbond (KonVIB)

Belangrijk: deze projecten en hun resultaten richten zich op alle imkers in Vlaanderen.

Meer info vindt u op onze pagina Strategisch Plan Bijenteelt.

Delen: