Zuinig omspringen met water en water besparen in de witloofteelt

Op deze pagina:

Waar kan ik water besparen?

Waterbesparing is bij elke manier van watergebruik op het bedrijf mogelijk.

Voor bewaring en bij de intafeling kunnen de wortels behandeld worden met gewasbeschermingsmiddelen. Het is belangrijk om niet meer oplossing aan te maken dan nodig is. Om water te besparen kunt u alle vloeistof die niet aan de wortels blijft hangen, opvangen en hergebruiken.

Het is ook zeer belangrijk dat u alle putten, leidingen, kranen en dergelijke regelmatig controleert op lekken. Lekken kunnen ongemerkt zorgen voor een groot waterverlies. Door de plaatsing van litertellers op de toevoer van water naar de voorraadbassins, kunt u de verbruikte hoeveelheid water goed opvolgen. Bij regelmatige controle zult u snel merken wanneer er meer water dan gemiddeld verbruikt wordt.

Maar omdat het grootste deel van het water gebruikt wordt voor de forcerie, zijn op dat vlak de grootste besparingen mogelijk:

  • Tijdens de forcerie wordt een groot deel van het voedingswater niet opgenomen door de plant. Dit water kunt u door recirculatie hergebruiken gedurende de teelt van 3 weken.
  • Op het einde van de forcerie (na 3 weken) blijft een aanzienlijke hoeveelheid restwater over. Die hoeveelheid kan beperkt worden door aan het einde van de teelt de toevoer van vers water af te sluiten. Op die manier is minder vers water nodig en blijft ook minder restwater over.
  •  Het restwater dat dan nog overblijft, kan nog voor verschillende toepassingen gebruikt worden, zodat ook daar kan bespaard worden op vers water:
    • Hergebruik voor forcerie
    • Waswater voor trekbakken en werkruimtes
    • Waswater voor witloofwortels

In de forceercellen wordt best een goot voorzien waarlangs het water dat op de grond terechtkomt, terug naar de put vloeit. Ook het condenswater en dooiwater van de frigo’s kan opgevangen en gebruikt worden.

Meer info

Stefaan Kint

M +32 478 57 18 71

E-mail: stefaan.kint@lv.vlaanderen.be

Delen: