Agrohandelsrapport 2009

Het actuele rapport over dit thema vindt u elders op de website.

Vincent Samborski, Johan Janssens, Jonathan Platteau

Oktober 2010

Rapport, 60 bladzijden (963 kB, 28 oktober 2010)

 

De Belgische handel in landbouwproducten vertoont in 2009 een positief saldo, al is het handelsoverschot in vergelijking met 2008 afgenomen met 3,6%. Het bedraagt nu 3,4 miljard euro. Het totale Belgische handelssaldo is in 2009 opnieuw toegenomen tot 12,8 miljard euro. Dat is bijna hetzelfde niveau als voor de economische crisis. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, die verwerkt zijn in het jaarlijkse Agrohandelsrapport.

De in- en uitvoer van landbouwproducten kennen een opvallende daling ten opzichte van 2008. In 2009 is de uitvoer van landbouwproducten goed voor 30,6 miljard euro (-11,4%), terwijl de invoer op 27,2 miljard euro (-12,5%) blijft steken. Het aandeel van de invoer van landbouwproducten in de totale Belgische handel is toegenomen en bedraagt 10,8% en dat van de uitvoer zelfs 11,6%, wat wijst op het niet te onderschatten belang van de agrosector voor de Belgische export. Vlaanderen neemt een aandeel van 80% in in de nationale in- en uitvoer van landbouwproducten.

Belangrijke exportproducten zijn varkensvlees, zuivelproducten, aardappelbereidingen en diepvriesgroenten. Bij de belangrijkste importproducten vindt men heel wat producten terug die niet of nauwelijks in eigen land geproduceerd worden zoals wijnen en tropisch fruit. Vaak worden deze producten verder geëxporteerd, wat de rol aangeeft van Antwerpen en Zeebrugge als hub voor Europa.

Vermenigvuldiging en/of overname van gegevens zijn toegestaan mits de bron expliciet vermeld wordt:

Samborski V., Janssens J. & Platteau J. (2010)  Agrohandelsrapport 2009, Departement Landbouw en Visserij, afdeling Monitoring en Studie, Brussel.

© Vlaamse overheid

Wij doen ons best om alle informatie, webpagina's en downloadbare documenten voor iedereen maximaal toegankelijk te maken. Indien u echter toch problemen ondervindt om bepaalde gegevens te raadplegen, willen wij u graag hierbij helpen. U kunt steeds contact met ons opnemen.