S.O.Spuistroom

Korte samenvatting

De doelstelling van S.O.Spuistroom is de telers vertrouwd maken met de brede waaier aan zuiveringstechnologieën voor zowel de verwijdering van stikstof en fosfor als restanten van gewasbeschermingsmiddelen. S.O.Spuistroom evalueert de verschillende technologieën vanuit technologisch, wettelijk, economisch maar ook praktisch oogpunt. Daarnaast zet dit project een reeks sensibiliseringsacties op touw via de opvolging van praktijkbedrijven, demonstraties, workshops en een regelrechte adviesdienst.

Uitgebreidere toelichting

MAP5 biedt telers de mogelijkheid om spuistroom op grasland af te zetten of dit restwater op een milieukundig verantwoorde manier af te zetten. In het verleden betekende dit vaak dat spuistroom door een erkende verwerker werd opgehaald, wat zeer duur bleek. De laatste jaren zijn er echter meer en meer zuiveringstechnologieën op de markt gekomen die toelaten spuistroom te zuiveren van stikstof en fosfor of van de restanten van gewasbeschermingsmiddelen. De implementatie van deze technologieën op bedrijfsniveau is in Vlaanderen nog maar amper aan bod gekomen. S.O.Spuistroom richt zich op:

Sensibilisering

In het verleden zijn verschillende initiatieven genomen om telers bewust te maken van de milieu-impact die optreedt bij het lozen van spuistroom. De acties van het Coördinatiecentrum Voorlichting en begeleiding duurzame Bemesting (CVBB) en het demonstratieproject ‘Telen zonder spui’, maar ook de intensieve bedrijfsbezoeken van de BAS-cel hadden in de periode 2011 tot 2013 een belangrijk sensibiliserend effect. Vandaag is enkel CVBB nog actief op het terrein aanwezig. CVBB stelt nog steeds belangrijke lozingen in oppervlaktewater vast vanuit de grondloze glastuinbouwsector. Een groep telers wil echter investeren in zuiveringstechnologieën als die garanderen dat er hierdoor voor een langere termijn aan de milieuwetgeving wordt voldaan.

Omdat vermoedelijk ook in Vlaanderen de focus rond de aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen in oppervlaktewater verscherpt zal worden om aan de Europese Kaderrichtlijn Water te voldoen, is er nood aan demonstraties van technologieën die gewasbeschermingsmiddelen uit spuistroom verwijderen.

Inventarisatie en evaluatie van beschikbare zuiveringstechnologieën

In het project wordt een brede waaier aan technologieën uit binnen- en buitenland onder de loep genomen. Vernieuwend is de combinatie van verwijdering van nutriënten (stikstof en fosfor) en restanten van gewasbeschermingsmiddelen. Tijdens de screening gaat de nodige aandacht naar de economische doorrekening van de zuiveringsinstallaties. Eén kubiek spuistroom bevat per mS/cm² (EC) naar schatting nog voor 0,5 euro aan voedingsstoffen. Is het economisch haalbaar en interessant om deze nutriënten nog te recupereren? Een andere prangende vraag die in het project wordt behandeld, is de keuze voor een vaste of een mobiele installatie.

Adviesdienst S.O.Spuistroom

Ook u kan een beroep doen op dit project! Met de uitbouw van de adviesdienst S.O.Spuistroom willen de projectpartners alle Vlaamse telers die een oplossing zoeken voor hun spuistroom ondersteunen en gericht mee op zoek gaan naar (nood)oplossingen. Of het nu gaat om noodopslag voor enkele m³ spuistroom of de begeleiding voor een mobiele of vaste zuiveringsinstallatie, de adviesdienst van S.O.Spuistroom staat voor u klaar!

Kennisdoorstroming

S.O.Spuistroom is slechts geslaagd wanneer de vergaarde kennis en praktijkervaringen doorstromen naar de telers, adviseurs, toeleveranciers enzovoort. Om deze kennisdoorstroming te ondersteunen zal S.O.Spuistroom verschillende acties op touw zetten zoals demonstraties, workshops, technologiefiches uitgeven, digitale nieuwsbrieven, excursies in België en Nederland … 

Duurtijd en partners

Dit project loopt van 1 mei 2018 tot 30 april 2020 en wordt uitgevoerd door volgende projectpartners: Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW), Proefcentrum voor Sierteelt (PCS), Inagro en Proefcentrum Hoogstraten (PCH).

Meer info?

els.berckmoes@proefstation.be

Website: www.proefstation.be

Delen: