EHB hittestress KOE

Samenvatting

Dit project wil de Vlaamse rundveehouders sensibiliseren over de maatregelen die hittestress bij hun dieren kunnen voorkomen en over de mogelijkheden om de gevolgen ervan bij hun veestapel te beperken. Zowel vlees- als melkveehouders zijn zich bewust van de nefaste gevolgen van hittestress. Ze hebben echter nog veel vragen over welke maatregelen er bestaan, en hoe ze die het beste toepassen om de gevolgen te beperken. Daarnaast is er ook nood aan innovatieve technieken om de gevolgen van de steeds extremere hittestress, zoals die van de afgelopen zomers, te beperken.

Dit project behandelt verschillende thema’s die hier samen een preventieve en/of remediërende rol in spelen. De rundveehouders worden niet alleen gesensibiliseerd over de mogelijkheden van de verschillende technieken, maar krijgen ook inzicht in de werkingskosten en de eventuele investeringskosten hiervan. Ze worden begeleid bij de keuze van de geschikte maatregelen voor hun bedrijf om de hittestress bij hun veestapel te beperken met als doel minder uitval van dieren en minder verlies als gevolg van directe productiedalingen (zowel daling melkproductie als toename voederconversie, daling vleeskwaliteit, ...). De correcte toepassing van de juiste maatregelen zorgt ook voor minder langetermijneffecten, zoals vruchtbaarheids-, klauw- en gezondheidsproblemen.

Enkele cases op praktijkbedrijven zullen de goede praktijken in verband met de reductie van hittestress demonstreren. Ook demonstratievideo’s en kosten-batenanalyses van de verschillende technieken zijn gepland.

Duurtijd en uitvoerders

Dit project loopt van 1 april 2021 tot 31 maart 2023.

De uitvoerders zijn: Inagro, ILVO Eigen Vermogen, de Hooibeekhoeve en de Boerenbond

Meer info

evi.canniere@inagro.be

Delen: