Droogtekaarten voor aardappel en maïs

Samenvatting

Het project wil op basis van satellietbeelden droogtekaarten opmaken en hier een concrete vervolgbewerking aan koppelen, zoals variabel poten of zaaien, irrigeren, toediening van bodemverbeteraars en plaatsspecifiek bemesten. Hierbij zal de focus liggen op technieken die breed toepasbaar zijn, zoals het variabel poten van aardappelen en het variabel zaaien van maïs. Wanneer irrigatie in aardappelen de gangbare praktijk is, wordt variabele watergift gedemonstreerd. Concreet zal worden getoond hoe haspelautomaten kunnen worden ingesteld zodat ze de irrigatiedosis kunnen variëren over het perceel. Op drogere zones in het perceel kan meer geïrrigeerd worden in vergelijking met nattere zones. Indien de droogte gelinkt kan worden aan een achtergestelde bodemkwaliteit, zal worden gedemonstreerd hoe die kan worden verbeterd. Op droge zones met een laag koolstofgehalte biedt het gebruik van compost kansen om zowel de bodemkwaliteit als het waterbergend vermogen te verbeteren. Op bodems met een lichte textuur biedt het inwerken van bentoniethoudende producten kansen, voortgaand op indicatieve veldproefresultaten in 2019. Ook bemesting is een aandachtspunt. Bij droogte vereist stikstofbemesting immers een aangepaste aanpak omdat  droogte de nutriëntopname stil legt en het risico op te hoge nitraatresidu’s verhoogt.

In eerste instantie zullen de projectpartners werken met satellietbeelden uit de periode 2017 tot en met 2020 om de droge zones in het perceel af te bakenen. Specifiek zullen ze beelden selecteren op het einde van een langdurig droogtemoment en, indien mogelijk, met maïs of aardappelen als teelt. Ook zullen ze nagaan in welke mate patronen terugkomen door de jaren heen. Ten slotte zullen de droogtekaarten verder onderbouwd worden met informatie van bodemscans. Deze informatie zal gebruikt worden indien ze beschikbaar is, maar het is niet de bedoeling om percelen te scannen in dit project. Dit project wil op een laagdrempelige manier de aardappel- en maïsteelt robuuster maken tegen droogte.

Duurtijd en uitvoerders

Dit project loopt van 15 maart 2021 tot 14 maart 2023.

De uitvoerders zijn: de Bodemkundige Dienst van België (BDB) vzw, het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw (PVL) vzw, het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) vzw, de Hooibeekhoeve vzw en de PIBO-Campus vzw

Meer info

pjanssens@bdb.be

Delen: