Hittestress bij maïskuilen

Samenvatting

De voorbije jaren was de impact van het droge en warme weer duidelijk zichtbaar op het maïsveld. Door de langdurige periodes van droogte in combinatie met lange periodes van zomerse temperaturen, maar ook door ongeziene temperaturen van meer dan 40°C, stond de maïs langdurig onder stress. Het normale ontwikkelings- en afrijpingspatroon van de maïs werd hierdoor erg verstoord. Naargelang van de situatie rijpte de maïs nauwelijks af met een te laag drogestofgehalte tot gevolg, ofwel ging de afrijping zo snel dat het drogestofgehalte op korte tijd snel te hoog was. Dit kan leiden tot problemen in de maïskuil. Droge maïs laat zich immers moeilijk aandrukken waardoor er meer lucht in de kuil blijft, wat broei kan bevorderen. Kolfloze maïs rijpt doorgaans niet af en is daarentegen vochtiger. Deze heeft een andere samenstelling, wat de bewaring en het rantsoen dan weer negatief beïnvloedt. Bovendien viel de oogst door verstoorde groei en afrijping een stuk vroeger dan verwacht en werd de maïs geoogst in zomerse omstandigheden. Dit alles maakt dat de kuilbewaring van maïs “stress” ondervindt van de veranderde weersomstandigheden en het risico op broei aanzienlijk stijgt.

Broei van de maïskuil is altijd te vermijden, omdat dit leidt tot afbraak van waardevolle voedingsstoffen en een lagere voederopname. Broei heeft bijgevolg een negatieve invloed op de producties en het rendement. Landbouwers zullen door de veranderde weersomstandigheden het proces van afrijping, oogst en bewaring nog nauwgezetter moeten opvolgen. Ze moeten leren inspelen op de actuele situatie met gepaste maatregelen. Dit project wil de landbouwer hierover informeren en hem begeleiden door enkele gerichte demo’s op te zetten, ervaringen uit de praktijk te verzamelen en op basis hiervan de nodige voorlichtingsacties te organiseren.

Duurtijd en uitvoerders

Dit project loopt van 1 april 2021 tot 30 maart 2023.

De uitvoerders zijn: het Landbouwcentrum voor Voedergewassen (LCV) en de Proefhoeve Bottelare HOGENT-UGENT, de Hooibeekhoeve, Inagro

Meer info

gert.vandeven@provincieantwerpen.be

Delen: