Met een optimale vaccinatie naar een lager antibioticagebruik bij vleeskuikens (OptiVacVleeskip)

Samenvatting

Als gevolg van de toenemende antibioticaresistentie staat de veehouderij onder grote maatschappelijke druk om het antibioticagebruik bij de dieren sterk te verlagen. Bovendien zijn bijkomende inspanningen nodig om de doelstellingen van AMCRA VISIE 2020 en AMCRA VISIE 2024 over antibioticareductie te halen.

Dit project demonstreert de mogelijkheden om bij vleeskuikens, via de optimalisatie van vaccinatiestrategieën, tot een betere diergezondheid, welzijn en darmgezondheid te komen en zo tot een reductie van het antibioticagebruik. Op basis van bestaande datasets worden factoren die leiden tot een hoog antibioticagebruik geïdentificeerd, knelpunten gedetecteerd en gewenste verbeteringen bepaald. De actueel gebruikte vaccinatieschema’s worden geëvalueerd. Uit deze analyse komen een aantal casussen  waarrond praktijkdemonstraties opgezet worden.

Het Proefbedrijf Pluimveehouderij plant demonstraties over de mogelijkheden van in ovo vaccinatie en de optimalisatie van de inenting van ééndagskuikens in de pluimveestal. Daarnaast worden een reeks praktijkbedrijven opgevolgd. In functie van de bedrijfsspecifieke omstandigheden (omgevingsdruk, bedrijfsproblematiek bv. coccidiose, gezondheid moederdieren) worden de diergezondheid en het vaccinatieschema geëvalueerd. Vervolgens wordt gedemonstreerd hoe de pluimveehouder via het gericht afstemmen van vaccinaties kan komen tot een betere diergezondheid en een lager antibioticagebruik. Hierbij worden onder andere de effecten van vaccinatie tegen coccidiose en een aanpassing van de vaccinatie tegen Gumboro  geëvalueerd. Via een kosten-batenanalyse krijgt de pluimveehouder inzicht in het effect van een aanpassing in de vaccinatiestrategie op de bedrijfsrendabiliteit.

Een uitgebreid voorlichtingsaanbod zal zorgen voor een vlotte doorstroming van de projectresultaten naar de hele vleeskuikensector. De gepresenteerde vaccinatieprotocollen zullen voor de pluimveehouder handige hulpmiddelen zijn. Dit project zal de pluimveehouders ondersteunen om via preventieve maatregelen te komen tot een lager antibioticagebruik op hun bedrijf.

Duurtijd en uitvoerders

Dit project loopt van 1 maart 2021 tot 28 februari 2023.

De uitvoerders zijn het Proefbedrijf Pluimveehouderij en PeheStat.

Meer info

kris.debaere@provincieantwerpen.be

Delen: