In het interview eerder dit jaar met de Vlaamse Landmaatschappij, de beheersdienst voor de GLB-maatregel LEADER, las u al een stand van zaken over LEADER in de nieuwe programmaperiode. Hier vindt u een update en wat er nog op het programma staat.
De laatste decennia is de grazende melkkoe steeds minder aanwezig op het platteland. Volgens cijfers van het Landbouwcentrum voor Voedergewassen (LCV) daalde het percentage beweiding in Vlaanderen tussen 2007 en 2016 van 93% naar 60%, terwijl in Wallonië en Nederland dit percentage stabiel blijft of zelfs stijgt.
In dit project infiltreert men via subirrigatie gezuiverd rioolwater op een landbouwperceel, en dat via een ondergronds buizenstelsel. Men wil de impact van deze techniek op het grondwaterpeil en de waterkwaliteit van het grondwater onder de loep nemen en de efficiëntie van deze techniek met de gangbare bovengrondse irrigatie vergelijken.
Het Europees Parlement keurde deze week twee landbouwdossiers goed. De parlementsleden stemden in op een voorstel om generatievernieuwing in de landbouw te bevorderen en keurden ook de Europese Eiwitstrategie goed. “Met dit laatste wil Europa haar afhankelijkheid van plantaardige eiwitten verminderen, de toeleveringsketen diversifiëren en de productiviteit en competitiviteit van de Europese boeren vergroten”, aldus Europarlementslid Tom Vandekendelaere (EVP).
Door de laattijdige goedkeuring van het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid zal het Departement Landbouw en Visserij pas in december de eerste betalingen kunnen uit voeren aan landbouwers. De voorbije jaren slaagde het departement er steeds in om dat al eind oktober klaar te spelen.
15 gebiedscoalities dienden begin juni van dit jaar een kandidatuur in voor een erkenning tot LEADER-gebied. Na een beoordelingsprocedure bekrachtigt de Vlaamse Regering de erkenning en de financiering van de 15 LEADER-gebieden.
In de maanden juli en augustus werden er maar liefst zeventien LEADER-projecten opgestart door de provincie Oost-Vlaanderen waarvan, sinds de goedkeuring van het laatste project op 7 juli. Zes van deze projecten zijn voor regio Meetjesland.
In het Oost-Vlaamse Brakel werd het eerste 'faunahuis' van België geopend. In dit demonstratiehuis kan iedereen met een baksteen in de maag en de natuur in het hart er leren hoe ze kunnen bouwen of verbouwen met respect voor de omliggende natuur.