STAKEHOLDERSMEETING: 'Insecten eten, zijn we er klaar voor?' Bugs to the future!

Datum: 
15/05/2022

Organisatie

Het Departement Landbouw en Visserij, het strategisch Platform Insecten, de Valusect-partners en Belgian Insect Industry Federation.

Woord vooraf

Hoewel consumenten in onze contreien nog wat terughoudend zijn om insecten op het menu te zetten, worden ze steeds mee gezien als een innovatieve eiwitbron. Ook Vlaanderen blijft inzetten op de kweek van en onderzoek naar insecten. Meer insecten op ons bord past dan ook perfect binnen de doelstelling van de vlaamse eiwitstrategie: inzetten op meer lokale, gezonde en duurzame eiwitten van productie tot consumptie.
Het Strategische Platform Insecten, opgericht vanuit het Departement Landbouw en Visserij, brengt de partners uit het beleid, de sector en het onderzoek rond insecten samen om de kennis over en ervaringen met deze nieuwe sector en eiwitbron van onderuit te strutureren, te sturen en de knelpunten aan te kaarten. Het zijn de partners uit dit platform die u wegwijs maken in de wereld van de eetbare insecten en dit vanuit het perspectief van het beleid, de sector en de consument.

Programma

Van 10u00 tot 12u15

 • Welkom
   
 • Insecten eten: is het beleid er klaar voor?
  Welke insecten mogen er momenteel geproduceerd en vermarkt worden in de EU? En in Belgiƫ? Waarom deze wel en andere (nog) niet?
  Een bondige samenvatting van de geldende regels en wijzigingen op wetgevend vlak. (FOD volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu).
   
 • Insecten eten: is de sector er klaar voor?
  Hoeveel Belgische bedrijven kweken er insecten voor menselijke voeding? Wat zijn andere mogelijke afzetmarkten? Wat zijn hun drijfveren? Wat zijn de grootste uitdagingen?
  Een overzicht van de insectesector vandaag (Departement Landbouw en Visserij) en een getuigenis van een overtuigde insectenkweker.
   
 • Insecten eten: is de consument er klaar voor?
  Wat vindt de consument en burger van insecten eten? Wat weegt er door bij de keuze om al dan niet insecten te eten?
  Een inkijk in de consumentenbevraging in het kader van het Interreg-project Valusect (Valusect-partner).
   
 • Conclusie: Insecten eten, zijn we er klaar voor?

Locatie

In de conferentiezaal van het kasteel in de plantentuin te Meise.
Hier meer over de bereikbaarheid van de plantentuin.

Inschrijving

Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht via Inschrijving stakeholdersmeeting 'Insecten eten zijn we er klaar voor?', inschrijven (met gratis toegang tot de plantentuin) kan tot 12 mei 2022.

Deze stakeholdersmeeting maakt deel uit van het Insectenevent Bugs to the future. Op dit insectenevent kan u met het hele gezin in de feeĆ«rieke omgeving van de plantentuin samen de wondere wereld van (eetbare) insecten ontdekken tijdens animatie, informatiestanden en rondleidingen, of laat u verrassen bij de tastings en de foodtruck.

Meer info

sectoradvies@lv.vlaanderen.be

Georganiseerd door:

Departement Landbouw en Visserij - Strategisch Platform Insecten - Biif - Interreg North-West Europe ValuSect

Met de steun van:

Optimum Sorting