Nuttige websites

Nuttige organisaties voor de land- en tuinbouw en zeevisserij

Departement Omgeving
Het Departement Omgeving staat in voor de voorbereiding en evaluatie van het Vlaamse milieubeleid en de aansturing en opvolging van de beleidsuitvoering.

Vlaamse Landmaatschappij - VLM
Platteland en Mestbeleid, Mestbank en Landinrichting en Grondenbank zijn de kernafdelingen van de Vlaamse Landmaatschappij. Samen met tal van partners werkt de VLM dagelijks aan een duurzame open ruimte waar het goed is om te wonen, werken, wandelen, en fietsen. Voor de Vlaamse land- en tuinbouw is dit onder andere de info over de mestbank en de beheersovereenkomsten.

Mestbankloket
Startpagina Mestbankloket van de Vlaamse Landmaatschappij (ook voor beheerovereenkomsten).

Agentschap voor Natuur en Bos
Beschermen en ontwikkelen van natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Vlaamse Milieumaatschappij - VMM
De Vlaamse Milieumaatschappij heeft als taak via onderzoek en metingen het leefmilieubeleid bijsturen en voorbereiden, te rapporteren over de kwaliteit van het leefmilieu in het algemeen en lucht en water in het bijzonder. De VMM beheert de kwaliteit van het oppervlaktewater. Op die manier staat zij ten dienste van de overheid en de bevolking. Voor de land- en tuinbouw is dit bijvoorbeeld de waterheffing.

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen - FAVV
Het Voedselagentschap zorgt voor controle, onderzoek en keuring van voedingsmiddelen en hun grondstoffen in alle stadia van de voedselketen; afleveren van erkenningen, vergunningen en toelatingen om activiteiten in de voedselketen te mogen uitoefenen; uitwerking van traceer- en identificatiesystemen om de voedingsmiddelen en hun grondstoffen in alle stadia van hun productie en verwerking te volgen; dierenwelzijn, fytosanitaire controles en sommige kwaliteitscontroles in de plantaardige sector.

Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek - ILVO
Onafhankelijk wetenschappelijk onderzoekscentrum van de Vlaamse overheid: met als taak mee te werken aan de verduurzaming van de landbouw, visserij en agrovoedingssector.

Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing - VLAM
Voert promotie voor de producten en diensten van de sectoren landbouw, tuinbouw, visserij en agrovoeding.

Vlaams infocentrum land- en tuinbouw - VILT
Vlaamse land- en tuinbouwactualiteit, cijfers, dossiers, adressen proefcentra, kijkboerderijen, wie is wie in de land- en tuinbouwsector…

Waterloket
Alles over water via de kraan: het waterloket is het Vlaams informatiepunt over duurzaam omgaan met water. Eén van de doelgroepen waarnaar het loket zich richt is de Vlaamse land- en tuinbouw.

Fytoweb
Toegang tot de databank van de erkenningen van gewasbeschermingsmiddelen. Ze kunnen de keuze helpen vergemakkelijken uit de wijde waaier van erkende middelen in België. Hier vindt de geïnteresseerde bezoeker onder andere de lijst met erkende bestrijdingsmiddelen.

Dierengezondheidszorg - DGZ
Dierengezondheidszorg Vlaanderen voert opdrachten uit rond de dierenziektebestrijding en de gezondheidszorg van de voedselproducerende dieren. Voor land- en tuinbouw zijn dit bijvoorbeeld Sanitel en Sanitrace, sanitair attest, dierziekten,…

Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij - OVAM
Beschermt mens en milieu tegen de schadelij­ke gevolgen van de productie, het gebruik en het beheer van afvalstoffen en materialen. Aanzetten tot een duurzaam gebruik van materialen en energie en voor­komen dat hulpbronnen uitgeput raken. Verzekeren en herstellen de kwaliteit van de bodem zodat in de toekomst zoveel mogelijk functies en types landgebruik mogelijk blijven.

Vlaamse overheid - Onderwijs
Studierichtingen en opleidingen, en welke scholen deze aanbieden in een bepaalde regio. Ook de land- en tuinbouwer in spe.

Vlaamse overheid - Natuur, milieu en klimaat
Wegwijzer voor thema's rond leefmilieu en natuur. Zowel voor de burger als voor de onderneming.

Bodemkundige dienst
Onafhankelijke onderzoeks- en adviesinstelling voor landbouw, tuinbouw en milieu. Onderzoek van bodem, water, gewassen, bodemverbeterende middelen, mest en meststoffen behoren tot de kerntaken. Adviseren inzake bemesting, bodemgeschiktheid voor meerjarige aanplantingen zoals druivelaars of fruitbomen, geschiktheid van water voor allerlei toepassingen,... 

Energie en Milieu Informatie Systeem
Platform voor de milieuprofessional, ontwikkeld in opdracht van het Vlaamse Gewest. Voor de sectoren landbouw en voeding is er informatie over onder andere VLAREM.

Boeren op een Kruispunt vzw
Indien uw toekomstmogelijkheden niet overeenkomen met uw verwachtingen en u denkt hierdoor werkelijk in een ernstige probleemsituatie te komen, dan kun u beroep doen op de diensten van de vzw Boeren op een Kruispunt die actief is in alle Vlaamse provincies.

Centrum Agrarische Geschiedenis
Wetenschappelijk onderzoekscentrum: bestudeert de geschiedenis en het erfgoed van landbouw, voeding en landelijk leven vanaf de tweede helft van de 18de eeuw tot vandaag.

Rechtenverkenner
Overzicht van sociale rechten, nuttig voor maatschappelijk werkers en hulpverleners: binnen alle mogelijke thema’s van het dagelijks leven, en voor iedereen (maar met extra aandacht voor mensen in een kwetsbare situatie).

Omgeploegde akker

Provincies

De 5 Vlaamse provincies hebben op hun respectievelijke websites ook aandacht voor de land- en tuinbouw, onder andere de milieuvergunning, subsidies, proefcentra,…

Vlaams-Brabant

Antwerpen

Limburg

Oost-Vlaanderen

West-Vlaanderen

Meander Durme Waasmunster
Share: