Dertien landbouwbedrijven en plattelandsinitiatieven voor Land InZicht!

Kom kijken hoe ons platteland door Europese en Vlaamse steun verder evolueert!

Een robot die helpt bij de teelt van azalea’s. Een tractor die je niet eens meer zelf moet besturen. Een landbouwer die bomen tussen zijn gewassen plant. Landbouw van de toekomst? Nee, van vandaag. Dertien landbouwbedrijven en plattelandsinitiatieven in heel Vlaanderen nemen deel aan de campagne Land InZicht! Op zaterdag 11 mei nodigen ze iedereen uit om te kijken hoe Europa en Vlaanderen met het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO) investeren in ons platteland. Ook in jouw buurt.

Land Inzicht 11 mei 2019

Elke dag spant de landbouwsector in Vlaanderen zich in om de lat telkens weer hoger te leggen: om meer duurzaam en ecologisch te produceren, efficiënter met energie om te gaan, minder CO2 uit te stoten en zich aan te passen aan het veranderende klimaat. Maar ook om het platteland een boost te geven en ons landschap te koesteren. En om bij te leren en te innoveren.  Als gezonde en economisch weerbare landbouwbedrijven waarin jonge boeren brood zien. Voor dit alles krijgen de landbouwers op het platteland steun vanuit Europa en Vlaanderen. Ook organisaties en bedrijven op het platteland krijgen steun om het sociaal weefsel te versterken, kwetsbare groepen een kans te geven, stukjes grond te herbebossen … In totaal is hiervoor 671.500.000 euro overheidssteun gereserveerd voor de periode 2014-2020.

De campagne Land InZicht! van het Vlaams Ruraal Netwerk zet deze initiatieven in de kijker. Tijdens de open dag op zaterdag 11 mei 2019 kunnen jong en oud van 14 tot 17 uur kennismaken met de vaak verrassende initiatieven in de land- en tuinbouw. In elke Vlaamse provincie leiden land- en tuinbouwers en projectpromotoren je rond op hun bedrijf of langs hun project. Zo tonen ze hoe ze de steun van het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO) in de praktijk toepassen.

Wie doet mee?

Limburg

“Het mooiste landschapskantoor”

In Borgloon ontdek je het mooiste landschapskantoor van het land. Landbouwer Koen Monard richtte het zelf in met ruige graskanten en meidoornhagen, hoogstamfruitbomen en een poel vol leven. Die ingrepen hebben hun nut op de boerderij, maar ook de natuur en het mooie Haspengouwse landschap profiteren ervan.

In Hoeselt brengt je smartphone de legenden, het erfgoed en de streekproducten van de streek tot leven. Landbouwer Jos De Clercq kiest voor de biologische teelt en neemt je mee achter de schermen van zijn Natlandhoeve in Sint-Truiden.

Vlaams-Brabant

“Bomen tussen de gewassen”

Er groeien bomen tussen de uien op het veld van Eric Avermaete in Linter. Agroforestry heet deze opmerkelijke teeltwijze. Die bomen maken het landschap mooier, groener, en zorgen voor de diertjes en de biodiversiteit. En dat is lang niet de enige manier waarop hij waakt over de fauna en flora van het landschap.

In de prachtige Getevallei in Linter krijgt de natuur alle kansen en in het Bezoekerscentrum Rufferdinge in Landen ontdek je spelenderwijs alles over techniek en waterkracht in een eeuwenoude graanwatermolen.

Antwerpen

“De slimme koeien van de Kempen”

De koeien van de Hooibeekhoeve in Geel leveren niet alleen melk maar ook kennis. Het onderzoek dat hier gebeurt helpt melkveehouders in heel het land om hun bedrijf duurzaam en efficiënt te leiden.

Maureen Van Ginhoven toont je de investeringen in haar moderne pluimveehouderij in Ravels.

Oost-Vlaanderen

“Een robot die van bloemen houdt”

Hans Van De Steene en Kathleen De Buck telen 600.000 azalea’s per jaar in Maldegem, stuk voor stuk wondermooie erkende streekproducten. Twee robots helpen hen daarbij en nemen de zware handarbeid voor hun rekening.

De demonstratieprojecten van het Proefcentrum voor de Groenteteelt in Kruishoutem betekenen een onmisbare hulp voor onze Vlaamse groentetelers. De projecten van Drongengoed en de Drongengoedhoeve in Knesselare koesteren het landschap van het Meetjesland.

West-Vlaanderen

“De tractor die zelf zijn weg vindt”

Op de melkveeboerderij van Lieven Cuvelier en Hannelore Knockaert vindt de tractor zelf zijn weg over de velden. Sturen hoeft zelfs niet meer. De koeien melken doet de melkrobot en een ingenieus softwareprogramma bepaalt het dieet van elke koe. Innovatie op de hoeve in Poperinge.

Het Dorpspunt in Beveren-aan-de-ijzer is een buurtwinkel, een ontmoetingsplek, een postpunt, een dienstencentrum en dat alles-in-één. Uitgebaat door mensen met een verstandelijke beperking.

Meer informatie over de deelnemende landbouwbedrijven en projecten vind je op de website http://www.land-inzicht.be/ of via de facebookpagina van het Vlaams Ruraal Netwerk

Kader

Het derde Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO III) loopt van 2014 tot 2020. De budgetten, deels Europees en deels Vlaams, ondersteunen ambitieuze doelstellingen.

PDPO III werkt rond vier strategische thema’s:

  • jonge landbouwers en de toekomst van de Vlaamse landbouwsector
  • innovatie en opleiding
  • een hogere weerbaarheid en de verduurzaming van de landbouwsector, zowel ecologisch als economisch
  • een vitaal platteland door een kwalitatieve inbedding van de sterk evoluerende Vlaamse landbouwsector

Deze communicatie kadert binnen het derde Vlaams programma voor Plattelandsontwikkeling 2014 – 2020 (PDPO III). Meer informatie vindt u op de volgende websites: www.vlaanderen.be/pdpo en http://www.ruraalnetwerk.be/.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling - Europa investeert in zijn platteland

Contact

Coördinator Vlaams Ruraal Netwerk
Ariane Van Den Steen | Tel. 0493 31 69 33
ariane.vandensteen@lv.vlaanderen.be

Woordvoerder Landbouw en Visserij
Nele Vanslembrouck | Tel. 0498 94 58 71 of 02 552 77 17
nele.vanslembrouck@lv.vlaanderen.be

Persverantwoordelijke Landbouw en Visserij
Bart Merckaert | Tel. 0491 92 55 60 of 02 552 73 50  
bart.merckaert@lv.vlaanderen.be

Meer info over het beleidsdomein Landbouw en Visserij

Samen met de minister stippelt het Departement Landbouw en Visserij het beleid uit rond land- en tuinbouw, zeevisserij en platteland. Het departement voert dit beleid uit, controleert en evalueert het.

Daarvoor werkt het departement ook samen met het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) en de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV). Het Departement Landbouw en Visserij, ILVO, VLAM en SALV vormen samen het beleidsdomein Landbouw en Visserij.

Meer info kan u vinden op www.vlaanderen.be/landbouw