Op 1 januari 2023 treedt het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in werking. Dat zal vijf jaar van kracht zijn. De doelstellingen die Europa naar voor schuift, worden door de lidstaten verder uitgewerkt zodat ze passen bij de eigen situatie en noden. Binnen België worden twee regionale plannen opgesteld – één daarvan is voor Vlaanderen.
Ecowat? Een ecosysteem is een abiotische omgeving (bv. de temperatuur van de omgeving, het vochtgehalte in de bodem, of de wind) waar een geheel van planten en dieren van elkaar afhankelijk zijn om te overleven.
Uierontsteking bij melkvee komt vaak voor en kost handenvol geld. Buitenlands onderzoek toont aan dat er bij selectieve behandeling van niet-ernstige gevallen een stevige vermindering van antibiotica komt zonder dat dit negatieve effecten op de koeien heeft.
Het Departement Landbouw en Visserij heeft een eerste voorlopige analyse gemaakt van de totale aangegeven oppervlakte van een selectie hoofdteelten uit de verzamelaanvraag 2022. Uit deze eerste analyse blijkt dat de Vlaamse landbouwer dit jaar meer zomertarwe, meer zomergerst en meer korrelmaïs inzaait. De stijging van het areaal zomergranen en korrelmaïs gaat onder meer ten koste van het areaal groenten.
Op 22 juni 2022 werd een nieuwe besmetting van hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 vastgesteld bij een vogelhandelaar in Zoutleeuw (provincie Vlaams-Brabant). Rond deze besmetting worden een beschermingszone met een straal van 3 km en een bewakingszone met een straal van 10 km afgebakend.
Op de Belgische rassenlijst is een nieuw ras Engels raaigras opgenomen: MERSEVAL. Het ILVO voerde hiervoor vanaf 2018 de officiële proeven uit in opdracht van het Vlaams Comité voor het beheer van de rassenlijsten voor landbouwgewassen.
Net als in voorgaande jaren vertoonde de biologische sector in Vlaanderen een gunstige evolutie. Het aantal biolandbouwers steeg met 5% en het bioareaal nam toe met 8%. Er zijn steeds meer bedrijven actief in de biologische keten. Vorig jaar groeiden de biobestedingen in Vlaanderen zelfs sterker dan het nationaal gemiddelde. Dat blijkt uit het biorapport 2021 van het Departement Landbouw en Visserij.
Vanaf 2023 wordt het teeltverbod van wortel-, bol- en knolgewassen op een door knolcyperus besmet perceel opgenomen in de conditionaliteit, dus als één van de randvoorwaarden in het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid. Landbouwers krijgen de raad nu al hun percelen te controleren op de aanwezigheid van knolcyperus.