Back to News

Acquacultuur: onderzoek naar de zoetwaterkabeljauw

Visserij

In de wereld van de aquacultuur zijn er constant nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen, maar sommige trekken extra aandacht. Maak kennis met de kwabaal, een intrigerende vis die steeds meer aandacht krijgt van experts en ondernemers in de aquacultuurindustrie.

De zoetwaterkabeljauw heeft een lange culinaire geschiedenis. Toch bleef de vis lange tijd op de achtergrond in de Europese aquacultuursector. Het onderzoekscentrum Aqua-ERF van Odisee Hogeschool leidt het onderzoek naar de zoetwaterkabeljauw, met steun van Vlaamse en Europese subsidies. Na meer dan 10 jaar praktijkgericht onderzoek zijn de meest dringende kennisvragen nu beantwoord. De voortplanting in gevangenschap, de ontwikkeling van de larven en de verdere opkweek tot consumptieformaat zijn succesvol onderzocht en geoptimaliseerd. De meest prangende basisvoorwaarden om tot een businesscase te komen, zijn hiermee vervuld.

De volgende stap in het onderzoek is de ontwikkeling van soortspecifieke visvoeding, bij voorkeur op basis van lokale reststromen. Daarnaast gaat extra aandacht naar bedrijfseconomische aspecten en welzijnsonderzoek. De zoetwaterkabeljauw heeft het potentieel om een prominente plaats in te nemen binnen de Vlaamse aquacultuursector: een echt lokaal gekweekte vis met aandacht voor duurzaamheid, circulariteit en dierenwelzijn.

Lees verder in de publicatie The pioneers seeking to put the burbot on “the main stage of commercial aquaculture” | The Fish Site om te ontdekken waarom de zoetwaterkabeljauw zo fascinerend is, welke uitdagingen er spelen en hoe deze vissen mogelijk een nieuw tijdperk van duurzame aquacultuur kunnen inluiden.

Wilt u meer weten over het onderzoek naar zoetwaterkabeljauw? Raadpleeg dan onze webpagina Realisaties en lopende projecten | Landbouw en Zeevisserij (vlaanderen.be). Voor meer informatie over aquacultuur in Vlaanderen in het algemeen, raadpleeg dan Aquacultuur | Landbouw en Zeevisserij (vlaanderen.be).

Partager: