Terug naar Agenda

CURSUS VLEESVEEVOEDING 2022 (dag 3, 6/12/22, ILVO)

STUDIEDAG
Fysiek

Organisatie

Het Departement Landbouw en Visserij, ILVO, Inagro, de Hooibeekhoeve en het Praktijkcentrum Rundvee.

Cursus rundveevoeding

De voederkost blijft een belangrijke kostenpost op rundveebedrijven. Zo bedraagt ze meer dan 50% van de productiekost van zowel melk als vlees. Elke rundveehouder heeft dus belang bij een oordeelkundige en kostprijsbewuste voeding van zijn melkvee/vleesvee. Daartoe is het belangrijk om zelf een goed inzicht te verwerven in de belangrijkste begrippen rond rundveevoeding. Daarnaast bieden verschillende melkparameters de mogelijkheid om de rantsoenen voor productief melkvee bij te sturen. De opvolging van groei en conditiescore maken dit mogelijk bij vleesvee. Een goede interpretatie van deze gegevens is belangrijk. Uiteindelijk vormt een goed uitgebalanceerd rantsoen de basis voor een efficiënte productie.

Om deze redenen organiseren het Departement Landbouw en Visserij, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), Hooibeekhoeve en Inagro een cursus rundveevoeding. Deze cursus wordt op maat van de actieve melkvee- en vleesveehouders ingericht. Wij geven absolute voorrang aan veehouders tegenover erfbetreders.

De cursus rundveevoeding bestaat uit een cursus melkveevoeding (in Melle en Geel) en een cursus vleesveevoeding (enkel in Melle).

De plaatsen zijn beperkt. Aarzel dus niet om in te schrijven.

Datum en locatie

Cursus vleesveevoeding  

  • dinsdag 8/11, 29/11 en 6/12/2022 

ILVO: Scheldeweg 68 – 9090 Melle 

Inschrijving  

Inschrijven is verplicht. Het aantal deelnemers is beperkt. Schrijf dus tijdig in! De deelnameprijs aan de cursus vleesveeveevoeding bedraagt €75 (lunch inbegrepen).Inschrijving is pas definitief na betaling. Het rekeningnummer wordt u toegestuurd na inschrijving via het inschrijvingsformulier. Inschrijven is mogelijk via dit inschrijvingsformulierUiterste inschrijvingsdatum is 2 november 2022.

    Programma

    Cursus vleesveevoeding 2022

    • Cursus ILVO 2022: dinsdag 8/11, 29/11 en 6/12/2022 

    Cursusdag 1
    Uur Thema
    VM (10.45u - 12.30u) Bemonsteren en interpreteren van analyseverslagen (Dorien Van Wesemael, ILVO)
      Inkuilen, chemische samenstelling en voederwaarde ruwvoeders (Dorien Van Wesemael, ILVO)
      Teelttechniek en ruwvoerkwaliteit (An Schellekens, Hooibeekhoeve)
    NM (13.15u - 16.15u) Voederplanning en voedermiddelen: veel gebruikte ruwvoeders, krachtvoeders en bijproducten (Eddy Decaesteker, Inagro)
      Praktische oefening 1: beoordelen van voedermiddelen

     

    Cursusdag 2
    Uur Thema
    VM (10.45u - 12.00u) Rantsoenberekening vleesvee (Karen Goossens, ILVO)
    NM (12.45u - 16.15u) Mineralen en sporenelementen (Leo Fiems)
      Interpretatie van productieresultaten in relatie met voeding - Afmest en vleeskwaliteit (Karen Goossens, ILVO)
      Rantsoentool: intro tool + praktijkrantsoen

     

    Cursusdag 3
    Uur Thema
    VM (10.45u - 12.00u) Vleesvee: Eiwitefficiëntie, klimaatimpact en methaanemissie (Karen Goossens, ILVO)
    NM (12.45u - 16.15u) Prijsvergelijking van voedermiddelen en rantsoenen (Daniël De Brabander)
      Praktische oefening 3: Aan de slag met je eigen rantsoen
      Afsluitmoment
    Departement Landbouw en Visserij, Praktijkcentrum Rundvee, Inagro, Provincie Antwerpen (Hooibeekhoeve), ILVO

    Koning Albert II-Laan 35
    1030 Brussel
    België

    Delen: