Terug naar Nieuws

Cijferwebsite rond Vlaamse landbouw en visserij bestaat twee jaar

Beleid

Twee jaar geleden lanceerde de Vlaamse overheid de cijferwebsite, een digitale encyclopedie over landbouw en visserij. Met de cijferwebsite wou het Departement Landbouw en Visserij zorgen voor een betere kennis over landbouw en visserij bij de burger-consument enerzijds en voor een grotere transparantie van markt- en prijsgegevens voor de landbouwer anderzijds. Sinds de lancering van de cijferwebsite op 7 mei 2021 kreeg de website maar liefst 58.000 unieke bezoekers die samen 220.000 webpagina’s consulteerden. 

De cijferwebsite bevat heel wat objectieve en betrouwbare data voor een breed doelpubliek: landbouwers, vissers, beleidsmedewerkers, onderzoekers, sectorvertegenwoordigers, studenten, journalisten en de burger en consument. Zo bevat de cijferwebsite cijfergegevens over de arealen van de verschillende teelten, het aantal landbouwbedrijven, de productiewaarde van de landbouw, de veestapel, de specialisatie van de landbouwbedrijven, de aanvoer van verse vis in onze havens … om er een paar te noemen. Hierdoor is het Departement Landbouw en Visserij de gegevensautoriteit bij uitstek voor landbouw- en visserijgegevens in Vlaanderen.   

Het aantal indicatoren (rubrieken) op de cijferwebsite steeg van 70 bij de lancering naar ruim 200 indicatoren vandaag. Ook wordt volop ingezet op het actualiseren van de bestaande indicatoren. Zo werd intussen 90% van de indicatoren en datasets bij lancering minstens één keer geactualiseerd. Van de indicatoren en datasets die er sindsdien zijn bijgekomen, werd reeds 60% één of meerdere malen geactualiseerd.

In het bijzonder voor landbouwers is de website een handig instrument, omdat de sector- en prijsinformatie  hen kan helpen bij het maken van onderbouwde bedrijfsbeslissingen. Algemene prijsevoluties, maar ook een inschatting van het aantal collega’s dat in de regio eenzelfde productie hebben. Onderbouwde bedrijfsbeslissingen kunnen een motor van innovatie zijn en zorgen voor meer veerkracht binnen onze land- en tuinbouwbedrijven.

Dat de cijferwebsite rond landbouw en visserij een schot in de roos is, blijkt uit de liefst 58.000 unieke bezoekers die samen 220.000 webpagina’s consulteerden. De meest geraadpleegde webpagina’s zijn:

De website is een levende digitale landbouw- en visserij-encyclopedie, die ook in de toekomst voortdurend zal geactualiseerd en aangevuld worden. Ook kunnen onderzoekers de data achter de figuren en de figuren zelf downloaden. Er worden open data aangeboden, waarop geïnteresseerden eigen analyses kunnen uitvoeren, op de site zelf of met eigen software. Het is ook mogelijk in te zoomen op de figuren en bijkomende variabelen te visualiseren. Kortom, de cijferwebsite is meer dan een bezoek waard!

Delen: