Terug naar Nieuws

Herbekijk de webinar over verdoofd castreren van biggen

Dier

Sinds eind mei 2023 moeten verantwoordelijken van een varkensbeslag zowel lokale verdoving als pijnstilling toepassen, als ze op hun bedrijf zelf biggen van maximaal 7 dagen oud chirurgisch castreren. Ook moet er een schriftelijk akkoord met de bedrijfsdierenarts zijn. Die houdt direct toezicht bij het uitvoeren van de verdoving (zie KB van 9 mei 2023).

Bovenop deze wettelijke bepalingen legt het BePork-lastenboek ook op dat de varkenshouder een theoretische en praktische opleiding volgt over verdoofd castreren. Dit is ook een voorwaarde om de zeugenpremie te krijgen die dankzij een projectsubsidie via Belpork aan zeugenhouders wordt verstrekt.

In Denemarken passen varkenshouders als gevolg van een vrijwillig sectorengagement al sinds 2019 lokale verdoving toe bij de castratie. Daarom vroegen we onderzoeker Hanne Maribo van het Seges varkens-praktijkonderzoekscentrum in Denemarken en Niels Aagaard Jorgensen, een Deense varkenshouder, naar praktische tips en ervaringen. Bekijk nu de opname van de webinar Castreren: liever niet, maar als het toch moet mét verdoving én pijnstilling" De Deense ervaring - YouTube met Nederlandse ondertiteling. Deze webinar vond plaats op 25 mei en was een initiatief van Belpork, Varkensloket, Dierenwelzijn Vlaanderen van het departement Omgeving en het Departement Landbouw en Visserij.

Op Castratie met pijnstilling en verdoving | Landbouw en Visserij (vlaanderen.be) vindt u de gestelde vragen en antwoorden van de webinar en de handige overzichtsfiches van Belpork.

Delen: