Terug naar Nieuws

Loopbaanbegeleiding: misschien ook iets voor u?

Bedrijfsvoering

Werken op een land- of tuinbouwbedrijf is ondernemen met een passie. En die passie gaat soms gepaard met de nodige kopzorgen.

Ligt u wel eens wakker van volgende vragen?

  • Hoe kan ik mijn werk rond krijgen?
  • Hoe blijf ik alles combineren: mijn werk, mijn bedrijf en mijn gezin?
  • Wat heb ik nodig om mijn werk graag te blijven doen?
  • Op welke manier vind ik nog wat tijd voor ontspanning?

Denk dan eens na over (loopbaan)begeleiding.

Het Departement Landbouw en Visserij en VDAB stelden een team van begeleiders samen die weten wat het is om in de land- en tuinbouwsector te werken. Zo’n loopbaanbegeleider luistert en zoekt via gesprekken en oefeningen samen met u naar antwoorden op uw (loopbaan)vragen. In een loopbaanbegeleiding bouwt u nieuwe inzichten op en wordt u ondersteund om deze om te zetten in acties.

We weten uit ervaring dat mensen er soms lang over doen om de stap naar loopbaanbegeleiding te zetten. Achteraf getuigen diezelfde mensen dat een goed gesprek hen enorm deugd heeft gedaan. Ze voelen zich begrepen doordat er iemand is die met een open blik, en vooral belangeloos, met hen meedenkt.

Bovendien is zo’n gesprek 100% vertrouwelijk. De loopbaanbegeleider engageert zich namelijk via ondertekening van een document dat alle inhoud van de gesprekken tussen u en hem/haar blijft. En heel belangrijk: u bepaalt het verloop en de uitkomst van deze loopbaanbegeleiding.

'Met twee verbreed je je blik' 

'Veel mensen lopen met oogkleppen op en weten niet goed wat hun sterke en zwakke punten zijn. Samen met mijn loopbaanbegeleider kon ik mijn blik verruimen en kreeg ik meer inzicht in mezelf.' 

Eric, al meer dan 30 jaar landbouwer

Betalen met loopbaancheques

Zo’n loopbaanbegeleiding betaalt u met de ‘loopbaancheque’. Die kunnen vrij ingezet worden. Zo kunt u met de eerste loopbaancheque 4 uur begeleiding volgen en met de tweede 3 uur. Uw persoonlijke bijdrage per loopbaancheque blijft beperkt tot 40 euro, want de Vlaamse overheid legt de rest bij. Andere voorwaarden zijn:

  • U werkt momenteel voltijds of deeltijds als werknemer of zelfstandige.
  • U hebt minimum zeven jaar werkervaring (of 2.555 dagen) in loondienst of als zelfstandige opgebouwd over uw hele loopbaan.

Meer weten?

Is loopbaanbegeleiding iets voor mij? Bij wie kan ik terecht in mijn regio? Meer info vindt u op onze website bij Welbevinden: Loopbaanbegeleiding.

Vertel het verder!

Misschien kent u nog mensen die zo’n begeleiding kunnen gebruiken. Iemand die meewerkt in het bedrijf of iemand uit de sector? Geef deze informatie dan zeker door.

Departement Landbouw en Visserij - VDAB
Delen: