Terug naar Nieuws

Nieuwe Vlaamse oproep voor visserij- en aquacultuursector

Visserij

In het voorjaar keurde de Vlaamse Regering het Belgisch programma voor het Europees Fonds voor Maritieme Zaken, Visserij en Aquacultuur (EFMZVA) 2021–2027, definitief goed. Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits lanceert in het kader van dit programma de komende maanden vier oproepen die de toekomst van de Vlaamse visserijsector op lange termijn bestendigen, het mariene milieu beschermen en herstellen, de Vlaamse aquacultuur op een duurzame wijze laten groeien en de economische band met de lokale visverwerkende industrie versterken.

Het nieuwe programma draagt bij aan de doelstellingen van het Europees gemeenschappelijk visserijbeleid, de Europese Green Deal, en de specifieke uitdagingen waar de Vlaamse visserij- en aquacultuursector voor staat.

Onze visserijsector maakt al langer werk van duurzaamheid, veiligheid en goede werkomstandigheden voor de bemanning van de schepen. Op dat vlak zijn dan ook verdere acties gepland. Vlaanderen ziet zeker ook potentieel in aquacultuur. Dat gaat over het duurzaam kweken van onder meer vis, schaal- en schelpdieren en algen.

Het versterken van de lokale visserij- en aquacultuurgemeenschappen aan de kust is tenslotte een belangrijk onderdeel van het Belgisch programma. Dit is nieuw in vergelijking met de vorige programmeringsperiode en biedt kansen om zich lokaal te organiseren en een eigen strategie te ontwikkelen om uitdagingen en opportuniteiten aan te pakken. Deze lokale werking gaat uit van kleinschaligheid en complementariteit met een focus op diverse thema’s verbonden aan de visserij- en aquacultuursector waaronder toerisme en cultuur, de korte keten, diversificatie en innovatie en integratie met de blauwe economie.

Dit najaar worden de volgende oproepen gelanceerd:

Voor meer praktische informatie over deze oproepen, surf naar de pagina Praktische informatie over steunaanvragen programma Europees Fonds voor Maritieme Zaken, Visserij en Aquacultuur 2021 – 2027

Delen: