Terug naar Nieuws

‘Oog voor Lekkers’ schooljaar 2023-2024 uit de startblokken

Steun

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns gaf vandaag op vrije basisschool Den Akker in Lommel het officiële startschot voor Oog voor Lekkers 2023-2024. Nog tot en met 31 oktober 2023 kunnen scholen uit het basisonderwijs (kleuter en lager) en het buitengewoon lager en secundair onderwijs zich inschrijven voor 20 weken ‘Oog voor Lekkers'. Minister Brouns hoopt het record van vorig schooljaar, toen meer dan 1.330 scholen deelnamen, straks opnieuw te verbreken. Concreet nam 47% van alle Vlaamse scholen deel, waardoor 41% van alle Vlaamse leerlingen gezonde tussendoortjes via Oog voor Lekkers kreeg. 

Net als vorig schooljaar kunnen scholen intekenen voor de wekelijkse verdeling van (biologisch) fruit, groenten en/of melk aan leerlingen. Nieuw is dat scholen sneller van start kunnen met het verdelen van de gezonde tussendoortjes (een week na inschrijving) en meer financiële steun krijgen (gemiddeld 20% hogere terugbetaling per portie). Hiermee zet Oog voor Lekkers in op het verlagen van de planlast in het onderwijs. 

Vlaamse jongeren drinken vandaag minder frisdrank en meer water dan vier jaar geleden. Daar tegenover staat dat er aanzienlijk minder groenten op hun bord liggen. Dat blijkt uit de resultaten van een studie over jongeren en gezondheid, uitgevoerd door de UGent in 2022. Met ‘Oog voor Lekkers’ – een steunmaatregel voor fruit, groenten en/of melk op school – bundelen Vlaanderen en Europa opnieuw de krachten om de leefomgeving van jongeren gezonder te maken.

Meer info over de schoolregeling ‘Oog voor Lekkers’.

Delen: