CURSUS: Rundveevoeding (3 dagen: 16/1, 23/1 en 30/1)

Datum: 
16/01/2019

Op rundveebedrijven blijft de voederkost een belangrijke kostenpost. De voederkosten bedragen meer dan 50% van de productiekost van zowel melk als vlees. Elke rundveehouder heeft dus belang bij een oordeelkundige en kostprijsbewuste voeding van zijn melkvee/vleesvee. Daartoe is het belangrijk om zelf een goed inzicht te verwerven in de belangrijkste begrippen rond rundveevoeding. Deze zijn o.a. de behoeften van het dier, de opneembaarheid van de voedermiddelen, de samenstelling en voederwaarde van voedermiddelen en het opmaken van rantsoenen. Daarnaast bieden verschillende melkparameters zoals het ureum-, vet-, eiwit-, en lactosegehalte de mogelijkheid om de rantsoenen voor productief melkvee bij te sturen. De opvolging van groei en conditiescore maken dit mogelijk bij vleesvee. Een goede interpretatie van deze gegevens is belangrijk. Uiteindelijk vormt een goed uitgebalanceerd rantsoen de basis voor een efficiënte productie.

Om deze redenen organiseren het Departement Landbouw en Visserij, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en de Hooibeekhoeve een cursus rundveevoeding. Deze cursus wordt op maat van de actieve melk- en vleesveehouders ingericht. Wij geven absolute voorrang aan veehouders tegenover erfbetreders. De cursus gaat door op drie verschillende dagen in Geel. Er zijn specifieke luiken voorzien voor melkvee en vleesvee. De plaatsen zijn beperkt. Aarzel dus niet om in te schrijven.

Programma

Cursusdag 1 – woensdag 16/1/2019 van 10.30u tot 16.30u

  • Voormiddaggedeelte (10.30u – 12.15u)
    • Kuilen: chemische samenstelling en voederwaarde ruwvoeders (Johan De Boever - ILVO)
    • Inkuilen, bemonsteren en interpreteren van analyseverslagen (Johan De Boever - ILVO)
  • Broodjeslunch (12.15u – 13.00u)
  • Namiddaggedeelte (13.00u – 16.30u)
    • Voederplanning en voedermiddelen: veel gebruikte ruwvoeders, krachtvoeders en bijproducten (Eddy Decaesteker- Inagro)
    • Prijsvergelijking van voedermiddelen en rantsoenen (Daniel De Brabander)
    • Praktische oefening 1: beoordelen van voedermiddelen

Cursusdag 2 – woensdag 23/1/2019 van 10.30u tot 16.30u – met afzonderlijke luiken melk- en vleesvee

  • Voormiddaggedeelte (10.30u – 12.15u)
    • Fysiologie van de herkauwer en penswerking (melkvee: Leen Vandaele – ILVO, vleesvee: Karen Goossens - ILVO)
    • Rantsoenberekening (melkvee: Leen Vandaele - ILVO, vleesvee: Karen Goossens - ILVO)
  • Broodjeslunch (12.15u – 13.00u)
  • Namiddaggedeelte (13.00u – 16.30u)
    • Welke voersignalen geven mijn koeien in de stal? (Nick Rutten – Hooibeekhoeve)
    • Voeding van jongvee en melkkoeien tijdens de droogstand (melkvee: Els Stevens)/Voeding hoogdrachtige dikbilkoeien (vleesvee: Leo Fiems)
    • Interpretatie van productieresultaten in relatie met voeding (melkvee: Peter Vercauteren, CRV - vleesvee: Karen Goossens - ILVO)
    • Praktische oefening 2: interpretatie eigen rantsoenen op basis MPR gegevens (melkvee)/ rantsoenberekening: hoe begin ik eraan? (vleesvee)

Cursusdag 3 - woensdag 30/1/2019 van 10.30u tot 16.30u – met afzonderlijke luiken melk-en vleesvee

  • Voormiddaggedeelte (10.30u – 12.15u)
    • Mineralen, sporenelementen en vitaminen (melkvee: Daniel De Brabander - vleesvee: Leo. Fiems)
  • Broodjeslunch (12.15u – 13.00u)
  • Namiddaggedeelte (13.00u – 16.30u)
    • Voeding in relatie met vruchtbaarheid en ketonomie (melkvee: Daniel De Brabander)
    • Praktische oefening 3: rantsoenberekening, voerefficiëntie en voersaldo (melkvee)/rantsoen- en kostprijsberekening (vleesvee)

Locatie

Proefbedrijf Pluimveehouderij, Poiel 77 – 2440 Geel

Inschrijving

Inschrijven is verplicht. Het aantal deelnemers is beperkt. Schrijf dus tijdig in! De deelnameprijs aan de cursus bedraagt 70 € (lunch inbegrepen). Inschrijving is pas definitief na betaling. Het rekeningnummer wordt u toegezonden na inschrijving via het inschrijvingsformulier. Uiterste inschrijvingsdatum is 10/01/2019.

U kunt zich inschrijven via het inschrijvingsformulier

Voor melkvee:  klik op cursus rundveevoeding MELKVEE 

Voor vleesvee: klik op cursus rundveevoeding VLEESVEE

Meer info

Ivan Ryckaert | Tel 050 24 77 12 | Gsm 0496 59 63 30 | ivan.ryckaert@lv.vlaanderen.be
Laurence Hubrecht | Tel. 09 276 28 44 | Gsm 0473 83 70 60 | laurence.hubrecht@lv.vlaanderen.be
Andries Colman | Tel. 09 276 28 59 | Gsm 0492 23 92 18 | andries.colman@lv.vlaanderen.be

Logo PC rundvee logo Inagro Logo provincie Antwerpen Hooibeekhoeve logo ILVO