Departement Landbouw en Visserij wint Agoria eGov Award voor Innovatie 2020

Het Departement Landbouw en Visserij heeft de Agoria eGov Award voor Innovatie 2020 gewonnen voor haar project rond het gebruik van geodata en artificiële intelligentie (AI) voor gewasherkenning en automatische interpretatie van luchtfoto's. De erkenning van deze innovatie als een topprestatie is een hart onder de riem voor de organisatie die aanzet tot nog meer innovatie in de toekomst.

Donderdagmiddag organiseerde Agoria de zeventiende editie van de Agoria eGov Award, dat telkens de meest verdienstelijke informatiseringsprojecten van alle overheidsdiensten van ons land in de bloemetjes zet. In de categorie Innovatie had het departement twee sterke concullega’s als tegenstanders: Sciensano (corona-alert) en de stad Gent (Cities Net, AI for Cities ans Citizens). Hun projecten waren ook een toonbeeld van innovatie in de overheid!

In het winnende project wordt geodata en artificiële intelligentie (AI) gebruikt om vormen van en activiteiten op landbouwpercelen te kunnen opvolgen. Voor de activiteit richt het departement zich vooral op gewasherkenning. Per perceel worden met satellietgegevens groeicurves van het gewas bepaald om het gewas te kunnen herkennen. Ook de advisering aan en de begeleiding van de landbouwer op basis van deze curves rond bijvoorbeeld inzaai- of aanhouddatum staat op de planning van het departement. Bovendien toont het project aan dat het lezen van de luchtfoto’s met behulp van artificiële intelligentie een encyclopedie aan potentieel heeft waarvan de landbouwer de volgende jaren ook nog de vruchten zal plukken.

Patricia De Clercq, secretaris-generaal Departement Landbouw en Visserij: ‘Het doet me erg veel plezier dat wij deze award gewonnen hebben. De Vlaamse land- en tuinbouw is erg kennisgedreven en innovatief. Dat vooruitstrevend karakter moeten we behouden. Ik zie het als onze taak om innovatieve landbouwers te ondersteunen en enthousiast te maken om aan de slag te gaan met nieuwe technologieën. Als departement nemen we daarin graag het voortouw. Ik wil ook een pluim geven aan onze medewerkers voor hun inzet en gedrevenheid om ook op vlak van innovatie te excelleren.’

Ondernemers weten, beter dan wie ook, hoe belangrijk innovatie is. Innovatie zorgt voor economische groei en voor het behoud van onze concurrentiepositie. Ook de overheid kan hierin een rol spelen, door innovatie te stimuleren en door zelf het goede voorbeeld te geven. Ik ben dan ook verheugd dat het Departement Landbouw en Visserij voluit deze kaart trekt.