Departement Landbouw en Visserij zet duurzaam watergebruik en wateropslag in de kijker op Agriflanders

Van 10 tot en met 13 januari 2019 nemen het Departement Landbouw en Visserij en ILVO samen deel aan Agriflanders 2019 met een stand in hal 4 (standnummer 4431). Het hoofdthema van de stand is duurzaam watergebruik en wateropslag. Ook het geoloket komt aan bod op onze stand.

De droogte van de afgelopen zomer heeft het nut en de voordelen van duurzaam watergebruik en wateropslag duidelijk aangetoond. Daarom zet het departement enkele demonstratieprojecten rond duurzaam watergebruik in de kijker: hoe kunt u als landbouwer openluchtgroenten en aardappelen beredeneerd beregenen? Hoe werkt druppelirrigatie bij intensieve teelten van groenten en fruit, zoals bv. prei, selder en courgette?

Ook veeteelt komt aan bod op de stand van Landbouw en Visserij: zo vinden veehouders op de stand uitgebreide informatie over het belang van kwalitatief drinkwater en alternatieve waterbronnen. Verder geven we tips om het watergebruik op het landbouwbedrijf terug te dringen en watervervuiling te vermijden.

Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) pakt voor het eerst uit met haar expertise rond de watervoetafdruk van landbouwproducten. Kloppen de cijfers en beweringen die men her en der ziet opduiken? Hoe complex en benaderend is de bepaling? Wat is het verschil tussen de blauwe, de groene en de grijze ‘watervoetafdruk’?

ILVO pakt ook uit met resultaten rond ‘zwetende planten’. Het kenmerk duurzaam watergebruik door de gewassen komt meer en meer op de takenlijst van veredelaars van landbouwgewassen. Het onderzoek via een thermale camera demonstreert de verschillen tussen individuele planten, de basis voor droogtetolerantie  veredeling.

Tijdens Agriflanders krijgen landbouwers op stand 4431 een demonstratie van het geoloket. Via deze nieuwe online module van het e-loket kunt u héél wat (grafische) informatie raadplegen over de landbouwpercelen in Vlaanderen. Landbouwers en burgers vinden er de meest recente informatie over de Vlaamse landbouwgebruikspercelen, maar ook de historische perceelgegevens tot vijf jaar terug.

Maar u kunt ook voor andere informatie bij ons terecht. Heeft u vragen over gratis wateradvies via KRATOS, VLIF, een bepaalde maatregel of premie? Onze experten staan elke dag paraat om u uitleg te geven. Ook Boeren op een Kruispunt is aanwezig op onze stand om op uw vragen te antwoorden. Ook een discreet gesprek is mogelijk.

Genoeg redenen dus om op Agriflanders een bezoekje te brengen aan de stand van het Departement Landbouw en Visserij!

Meer informatie

Persverantwoordelijke Landbouw en Visserij
Bart Merckaert | Tel. 0491 92 55 60 of 02 552 73 50
bart.merckaert@lv.vlaanderen.be

Samen met de minister stippelt het Departement Landbouw en Visserij het beleid uit rond land- en tuinbouw, zeevisserij en platteland. Het departement voert dit beleid uit, controleert en evalueert het. Daarvoor werkt het departement ook samen met het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) en de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV). Het Departement Landbouw en Visserij, ILVO, VLAM en SALV vormen samen het beleidsdomein Landbouw en Visserij.