Drie kwart VLIF-investeringssteun gaat naar investeringen met zeer hoge duurzaamheidswaarde

Landschap met graan

In 2019 heeft het Vlaams Landbouw Investeringsfonds 138 miljoen euro steun geselecteerd aan investeringen op land- en tuinbouwbedrijven waarvan om en bij 60 miljoen euro Vlaamse steun.  Daarnaast werd ook in specifieke steun voorzien voor innovatieve projecten, overnamesteun voor jonge landbouwers, steun voor de agrovoedingssector en waarborgen. In totaal goed voor 8 miljoen euro Vlaamse steun. Drie kwart van de toegekende steun gaat naar investeringen die in hoge mate bijdrage aan de verduurzaming van de productie.

Onze land- en tuinbouwers zijn in 2019 blijven investeren, er werden 16.262 investeringsprojecten ingediend.  Hiervan werden 15.162 projecten goed voor bijna 604 miljoen investeringen geselecteerd, in 9 dossiers op 10 werd een gunstige beslissing genomen.

De meeste steun ging naar investeringen in energiebesparingen en investeringen voor automatisering en emissie reducerende technieken. Deze investeringen kunnen op 30% steun rekenen. Sinds 2019 is er ook een steuncategorie van 40% toegevoegd voor investeringen in technologieën die boven het gemiddelde bijdragen aan de klimaatdoelstellingen.

Jonge landbouwers

Jonge landbouwers kunnen rekenen op financiële steun als ze een landbouwbedrijf willen overnemen. In 2019 werden er 156 dossiers ingediend waarvan er 148 werden geselecteerd voor steun. Er werden 98 dossiers behandeld, waarvan er 82 goedgekeurd werden. Goed voor een steunbedrag van 4,2 miljoen euro.

Innovatie

In 2019 was het thema van de projectoproep innovatiesteun, duurzaam waterbeheer. Voor alle projecten werd 5,3 miljoen steun voorzien waarvan 1 op 7 de focus had op duurzaam waterbeheer. Ook in de oproep steun aan de agrovoedingssector was duurzaam waterbeheer een prioritair thema. Hier werden in totaal 17 projecten geselecteerd en werd bijna 4 miljoen euro steun voorzien.

Het volledige rapport leest u hier.