Europese bescherming voor Limburgse wijn uit de Maasvallei

De Vlaamse wijnbouw heeft er een appellatie bij. Het gebied rond de Maasvallei mag zich voortaan aanprijzen als een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). Deze appellatie is extra bijzonder, omdat het gaat om een grensoverschrijdend gebied dat zich uitstrekt van het Belgische Lanaken via Maasmechelen en Maaseik over de Nederlandse grens tot Roermond. Dit grensoverschrijdende gebied is uniek voor de Europese wijnbouw.

Europese bescherming

Vandaag is de bescherming van de BOB Maasvallei Limburg goedgekeurd door Europa. Dit betekent meteen de laatste stap in de Europese procedure. De officiële publicatie van het besluit tot erkenning in het Europese publicatieblad – en daarbij dus de officiële erkenning – wordt in december verwacht.

Om aanspraak te kunnen maken op een dergelijke Europese bescherming, hebben de aanvragers het verband aangetoond tussen het gebied rond de Maasvallei en de smaak van deze wijn. Zo heeft onder meer de Maas gezorgd voor de afzet van grindpakketten, wat zich vertaalt in wijn met een minerale smaak en fijne zuren. De afzet van leem en zandleem resulteert dan weer in een goede drainage.

Daarenboven is op basis van meteorologische gegevens aangetoond dat dit gebied geniet van een zeer mild microklimaat en dat het behoort tot het droogste van de Benelux. Bovendien zorgt de aanwezigheid van de Maas, de grindplassen en het Kempisch plateau, voor een temperatuurbufferend effect. Dat wil zeggen dat deze streek geen extreme zomerhitte kent en ook zelden of nooit een vernietigende voorjaarsvorst. De druivenrassen werden ook specifiek geselecteerd voor dit gebied.

Door de combinatie van deze factoren bereiken de druiven uit de Limburgse Maasvallei een perfecte balans tussen rijpe suikers, zuurtegraad en aroma.

Maasvallei Limburg staat naast champagne

Wijn uit de Limburgse Maasvallei geniet nu dezelfde bescherming als champagne, balsamicoazijn en gorgonzolakaas. Dit betekent dat de Beschermde Oorsprongsbenaming Maasvallei Limburg enkel mag gebruikt worden indien de wijn geproduceerd is in het afgebakend geografisch gebied en de bepalingen in het productdossier zijn gevolgd. Op deze bepalingen worden bovendien controles uitgevoerd door de betrokken overheidsinstantie.

De Belgische wijnbouw kent al verscheidene jaren een sterke groei. Zo bedroeg het totale areaal in 2016 zo’n 260 hectare, wat een verdubbeling is tegenover 2010. Ondanks een stijgend areaal en groeiend aantal wijnbouwers zorgde een koud en nat voorjaar in 2016 voor een terugval van de Belgische wijnproductie met 25%. Ook in 2017 werden de wijnbouwers geconfronteerd met tegenvallende weersomstandigheden door late nachtvorst.

Naast de BOB Maasvallei Limburg, telt Vlaanderen nog vier Beschermde Oorsprongsbenamingen: de Hagelandse wijn, de Heuvellandse wijn, de Haspengouwse wijn en de mousserende kwaliteitswijn. Daarnaast telt Vlaanderen nog één Beschermde Geografische Indicatie: de Vlaamse landwijn.

Meer informatie over deze productdossiers vindt u op de volgende website:

http://lv.vlaanderen.be/nl/landbouwbeleid/kwaliteitssystemen/beschermde-oorsprongsbenamingen-bob-en-beschermde-geografische.

Meer informatie

Woordvoerder Landbouw en Visserij
Nele Vanslembrouck | Tel. 0498 94 58 71 of 02 552 77 17
nele.vanslembrouck@lv.vlaanderen.be

Persverantwoordelijke Landbouw en Visserij
Bart Merckaert | Tel. 02 552 73 50
bart.merckaert@lv.vlaanderen.be

Meer info over het beleidsdomein Landbouw en Visserij:

Samen met de minister stippelt het Departement Landbouw en Visserij het beleid uit rond land- en tuinbouw, zeevisserij en platteland. Het departement voert dit beleid uit, controleert en evalueert het.

Daarvoor werkt het departement ook samen met het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) en de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV). Het Departement Landbouw en Visserij, ILVO, VLAM en SALV vormen samen het beleidsdomein Landbouw en Visserij.

Meer info kan u vinden op www.vlaanderen.be/landbouw