Ik wil innoveren, waar kan ik terecht?

Misschien heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat u uw bedrijfsvoering moest aanpassen. Of kijkt u in de toekomst om meer in te zetten op innovatie of korte keten? Kijk dan zeker eens bij het VLIF voor de financiering en bij het steunpunt Korte Keten voor advies. Maar misschien was u al bezig met een idee dat nu plots brandend actueel geworden is. Zoals het project Autofruit: Robotisering van de fruitoogst om het tekort aan seizoensarbeiders op te vangen. Daar maken de onderzoekers werk van met steun van EFRO.

Denken op termijn

Corona creëert naast zorgen namelijk ook kansen: misschien kwam u op een innovatief idee dat uw bedrijf op langere termijn vooruit helpt. Want creatief nadenken over uw teelt of dieren, over een logistieke uitdaging, over de structuur van uw bedrijf, dat helpt u niet alleen in tijden van crisis. Door innovatie kunt u zich beter wapenen tegen onvoorziene omstandigheden, kosten besparen of misschien maakt het uw werk gewoon minder zwaar. En bovendien, voor vele formats biedt de Vlaamse overheid ondersteuning.

Technologie of  …?

Bij innoveren denkt u meteen aan technologie. Terecht. Uit de oproep van 2018 kwamen verschillende demonstratieprojecten die de mogelijkheden van data en digitalisering in de land- en tuinbouw tonen. Maar ook de oproep van 2019 leverde een reeks veelbelovende projecten op rond andere thema’s. Die staan nu in de startblokken. Lees de samenvatting van de projecten op onze site.
Maar innovatie staat niet per se gelijk aan technologie. Misschien overweegt u uw eerste stap naar een boslandbouwsysteem? Andere bedrijven doen dat ook en onderzoeken nu de mogelijkheden van agroforestry met Europese steun. Lees het verhaal van familie Avermaet-Es en van François Ongenaert (bron verhalen: Vlaams Ruraal netwerk). 
Bekijkt u het van een andere kant en wilt u uw bedrijfstructuur onder de loep nemen, nadenken over het energieverbruik of de arbeidsveiligheid op uw bedrijf? Ook dat kan innovatie inhouden, waarvoor u bovendien steun kunt krijgen. Vraag een audit aan via Kratos, raad op maat.

Samen innoveren

Nadenken over nieuwe ideeën hoeft trouwens niet alleen, dat kan samen met andere landbouwers, of met steun van het (praktijk)onderzoek. We vermeldden al de demonstratieprojecten, maar u kunt ook meestappen in een EIP-Operationele Groep, om samen met anderen naar oplossingen voor uw praktische vraagstukken te zoeken. EIP staat voor Europees Partnerschap voor Innovatie.

En verder …

Hebt u een innovatief idee dat niet in de investeringslijst van het VLIF staat? Dan is er ook de VLIF-innovatiesteun, een maatregel die pure innovatie in de land- en tuinbouw wil stimuleren. De volgende oproep komt er vermoedelijk begin volgend jaar, dus u hebt nog even de tijd om over uw idee na te denken.

Maar ook andere instanties bieden advies en financiering, die hebben we voor u gebundeld in onze Subsidiewijzer.
Mogelijkheden genoeg dus! Nog vragen? Aarzel zeker niet om ons te contacteren.


ILVO: welke impact heeft corona op jouw landbouwbedrijf?

Vul onze enquête in en help de impact van de coronacrisis op onze Vlaamse landbouwbedrijven in kaart te brengen! Zo helpt u ons bij onderzoek en beleidsadvies.

Cinema Rural: geniet van oude landbouwfilmpjes

In Cinema Rural, een databank vol gedigitaliseerde landbouwfilmpjes, komen platteland en filmerfgoed perfect samen!

Cinema Rural is een project van het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) dat zoveel mogelijk agrarisch filmerfgoed wil opsporen, inventariseren en, indien het waardevol is, digitaliseren. Zo blijft het bewaard voor de volgende generaties.

Ook het Departement Landbouw en Visserij zet mee de schouders onder Cinema Rural, net als de VRT, Boerenbond, KADOC, Meemoo en ILVO. De gedigitaliseerde landbouwfilmpjes worden opgenomen in een filmdatabank. Deze databank bevat nu al informatie over meer dan 500 Belgische en buitenlandse filmpjes en wordt regelmatig geüpdatet door CAG.

Proef de smaak van een oude landbouwfilm en neem een kijkje: Landbouw modernisering (EU-screen-Agriculture - CAG).