Oog voor lekkers zet schoolcampagne voort tijdens schooljaar 2020-2021

Oog voor LekkersOog voor Lekkers, het project dat gezonde eetgewoontes promoot bij kinderen in de basisschool en het buitengewoon secundair onderwijs, loopt op kruissnelheid. Dit schooljaar is voor het eerst de kaap van 300.000 deelnemers overschreden. De jongelui genieten wekelijks van een gezond tussendoortje. Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits en Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke voorzien voor dit jaar in 2,3 miljoen euro voor dit project. In de toekomst gaat er nog meer aandacht naar de herkomst van de producten.

Tien of twintig weken lang kunnen schoolkinderen uit het basisonderwijs – vaak op een vast moment in de week – gezamenlijk genieten van een stuk fruit, hapklare groente en/of een glaasje melk. Daarbij kan de school zelf kiezen tussen 3 formules: fruit en groenten, melk of fruit en groenten gecombineerd met melk. Los van de keuze, belonen de Vlaamse overheid en de Europese Unie die gezonde inspanningen met een subsidie. Het project draagt de naam ‘Oog voor Lekkers’. 

Oog voor LekkersDankzij Oog voor Lekkers krijgen dit schooljaar 305.000 kinderen één keer per week bij voorkeur een inlands stuk fruit en groente of melk. Dat is het hoogste aantal sinds de invoering van de schoolfruit- en schoolmelkregeling in 2009. De maatregel wordt gefinancierd met 2,29 miljoen euro aan Europese en Vlaamse middelen en kan ook rekenen op steun vanuit de groente-, fruit- en zuivelsector. De Vlaamse middelen komen van het Departement Landbouw en Visserij en het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Volgend schooljaar (2020-2021) zullen de leerlingen nog meer informatie krijgen over gezondheid en gezonde voeding. Ook zal er nog meer aandacht gaan naar de herkomst van de producten. Oog voor Lekkers maakt tot slot middelen vrij om educatieve tools te voorzien op zijn website waar alle scholen van gebruik kunnen maken. Voor het schooljaar 2020-2021 kunnen scholen zich inschrijven in september 2020.

Contact

Persverantwoordelijke Landbouw en Visserij
Bart Merckaert | Tel. 0491 92 55 60 of 02 552 73 50
bart.merckaert@lv.vlaanderen.be

Meer info over het beleidsdomein Landbouw en Visserij:

Samen met de minister stippelt het Departement Landbouw en Visserij het beleid uit rond land- en tuinbouw, zeevisserij en platteland. Het departement voert dit beleid uit, controleert en evalueert het.

Daarvoor werkt het departement ook samen met het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) en de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV). Het Departement Landbouw en Visserij, ILVO, VLAM en SALV vormen samen het beleidsdomein Landbouw en Visserij.

Meer info kan u vinden op www.vlaanderen.be/landbouw