Schoolprogramma ‘Oog voor Lekkers’ verlengd tot eind juni 2021 

Oog voor lekkers 2020-2021

De schoolregeling Oog voor Lekkers, die kinderen gezonde eetgewoontes wil bijbrengen, loopt dit schooljaar uitzonderlijk langer. Dat heeft de Vlaamse Regering vandaag beslist. Concreet kunnen de deelnemende scholen nog tot eind juni wekelijks een stuk fruit, groente en/of glas melk verdelen aan de leerlingen. Daarnaast krijgen scholen extra tijd om hun steunaanvraag in te dienen, tot eind september. Met deze verlenging wil de Vlaamse Regering de scholen en leerlingen wat ademruimte geven in dit moeilijke coronajaar.
 
Meer dan 1.110 Vlaamse scholen schreven zich dit schooljaar in voor Oog voor Lekkers. Deze Europese campagne met Vlaamse cofinanciering richt zich tot basisscholen en het buitengewoon lager en secundair onderwijs. De insteek is een gezonde leefwijze promoten, met naast de vaste pijler ‘gezonde voeding’ sinds 2020-2021 ook meer aandacht voor voldoende beweging en mentaal welzijn.
 
Nele Vanslembrouck, woordvoerder Departement Landbouw en Visserij: “Gezonde voedingsgewoonten, voldoende beweging en mentaal welzijn zijn relevanter dan ooit. We willen scholen meer tijd om hun gezonde tussendoortjes in te plannen: tot eind juni in plaats van eind februari of eind mei, afhankelijk van het aantal toegekende verdeelweken. Op die manier kunnen scholen anticiperen op eventuele onderbrekingen of verlengde vakanties.”
 
Tegelijk krijgen scholen marge om hun steunaanvraag in te dienen. Dat kan dit schooljaar uitzonderlijk tot en met 30 september, in plaats van 31 mei (scholen met 10 weken verdeling) of 31 juli (20 weken verdeling). Scholen die hun verdeelperiode willen verlengen, zullen de subsidies voor de wekelijkse portie fruit, groente en/of melk dus niet mislopen. Pas eind september moeten alle steunaanvragen voor terugbetaling binnen zijn.
 
Voor dit Besluit van de Vlaamse Regering werkte het Departement Landbouw en Visserij nauw samen met het Departement Onderwijs en Vorming en het Agentschap Zorg en Gezondheid.