Verzamelaanvraag 2020 indienen kan tot 15 mei

De laatste weken werden we aangemaand om zoveel mogelijk ‘in ons kot’ te blijven en contact met anderen te vermijden. Daarom wordt de uiterste indieningsdatum van de verzamelaanvraag uitgesteld tot vrijdag 15 mei 2020.

De verschuiving van de uiterste indieningsdatum heeft enkele gevolgen. Wilt u betalingsrechten activeren, agromilieumaatregelen van het departement aanvragen, biohectaresteun of een subsidie voor boslandbouw, dan moet u de percelen op 15 mei in gebruik hebben. 

Vergeet ook niet dat 15 mei de indieningsdatum is voor het aanvragen van de premie jonge landbouwer, het aanvragen van betalingsrechten uit de reserve, de brede weersverzekering, het regelen van de overdracht van uw betalingsrechten en de aangifteplicht in het kader van het mestdecreet.

Zodra u de verzamelaanvraag hebt ingediend, hebt u als landbouwer of consulent nog tot 12 juni 2020 om wijzigingen in te dienen, zonder dat dit invloed heeft op de uitbetaling van uw basisbetaling of agromilieumaatregelen (uitzondering: brede weersverzekering). De Mestbank houdt rekening met wijzigingen tot 30 juni. 

Inhoudelijk zijn er nog andere wijzigingen. Zo kunt u via de verzamelaanvraag 2020 uw subsidie voor de bredeweersverzekering aanvragen en ook bijkomende gegevens invullen over witloofforcerie. Hebt u percelen in Wallonië in gebruik, dan moet u dit niet langer melden. Het indienen van de verzamelaanvraag in Wallonië is vanaf 2020 voldoende.

Meer algemene informatie vindt u op onze website Bedrijfsvoering/Verzamelaanvraag en randvoorwaarden/Verzamelaanvraag of raadpleeg de praktische Handleiding verzamelaanvraag 2020.

Hebt u een vraag? Neem dan via e-mail of telefonisch contact op met uw buitendienst. Vanwege de coronamaatregelen vragen we dat u tijdelijk niet langskomt. Zo beschermen we ook onze collega’s. 


Corona: maatregelen en veelgestelde vragen

Wilt u checken welke maatregelen de overheid neemt om u te ondersteunen tijdens de coronacrisis?
U kunt onder meer vacatures posten op www.helpdeoogst.be (VDAB). De link naar meer uitleg over de verdubbeling van het aantal dagen voor seizoensarbeiders en de combinatie met tijdelijke werkloosheid en andere stelsels vindt u ook op onze website. Net zoals de VLIF-waarborgregeling voor land- en tuinbouwbedrijven.

Check dus onze pagina met veelgestelde vragen en maatregelen voor land- en tuinbouw en visserij. Neem geregeld een kijkje want we actualiseren de pagina regelmatig met nieuwe informatie.