Vlaamse land- en tuinbouw produceert genoeg voedsel voor iedereen

De Vlaamse productie van de meeste voedingsmiddelen, zoals groenten, aardappelen, rundvlees, varkensvlees, gevogelte, eieren en suiker overstijgt onze consumptie. Dat blijkt uit cijfers van de FAO Food Balance en STATBEL. Enkel voor fruit consumeren we beduidend meer dan we zelf produceren. Ook de volgende maanden blijft de voedselbevoorrading dus gegarandeerd en zullen er geen voedseltekorten zijn.

De laatste dagen is ons land in de greep van de coronacrisis en gelden strenge veiligheidsmaatregelen om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Ook in die moeilijkere omstandigheden blijft de land- en tuinbouw, samen met de hele agrovoedingsketen, de voedselbevoorrading verzekeren.

Dat er geen tekort is aan verse land- en tuinbouwproducten, blijkt uit de bevoorradingsbalans van de FAO Food Balance en STATBEL. De balans beschrijft de verhouding tussen productie, consumptie en buitenlandse handel. Bij een balans van 100% houden de voedselproductie en -consumptie elkaar in evenwicht.

Bevoorradingsbalans voor de belangrijkste voedingsmiddelen (Bron: FAO Food Balance en STATBEL)

Bevoorradingsbalans voor de belangrijkste voedingsmiddelen (Bron: FAO Food Balance en STATBEL)

De bevoorradingsbalans voor groenten bedraagt volgens de FAO Food Balance 135%. Vooral diepvriesgroenten zijn een belangrijk exportproduct. Bij fruit bedraagt de zelfvoorzieningsgraad daarentegen slechts 40%. Dat komt omdat we veel uitheems fruit invoeren dat we zelf niet kunnen produceren, zoals bananen en sinaasappelen.

Daarnaast produceren we ruim genoeg aardappelen voor eigen consumptie en kunnen we bovendien een groot volume exporteren. Hetzelfde geldt voor suiker.

Ook bij vlees (rund, varken, gevogelte, …) overstijgt de productie ruimschoots de binnenlandse vraag. Dat kan worden verklaard door de afname van de binnenlandse vleesconsumptie en een stijging in de uitvoer. Voor andere dierlijke producten is het overschot volgens de FAO Food Balance kleiner. Bij eieren zijn de productie en de consumptie aan elkaar gewaagd: de zelfvoorzieningsgraad bedraagt 95%. Bij melk is dat 110%.

De Vlaamse land- en tuinbouwsector zal dus ook tijdens de coronacrisis zorgen voor de productie van voldoende, gezond, duurzaam en veilig voedsel voor iedereen. Ongerustheid is dus niet nodig.

Contact

Woordvoerder Landbouw en Visserij
Nele Vanslembrouck | Tel. 0498 94 58 71 of 02 552 77 17
nele.vanslembrouck@lv.vlaanderen.be

Persverantwoordelijke Landbouw en Visserij
Bart Merckaert | Tel. 0491 92 55 60 of 02 552 73 50
bart.merckaert@lv.vlaanderen.be

Meer info over het beleidsdomein Landbouw en Visserij:

Samen met de minister stippelt het Departement Landbouw en Visserij het beleid uit rond land- en tuinbouw, zeevisserij en platteland. Het departement voert dit beleid uit, controleert en evalueert het.

Daarvoor werkt het departement ook samen met het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) en de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV). Het Departement Landbouw en Visserij, ILVO, VLAM en SALV vormen samen het beleidsdomein Landbouw en Visserij.

Meer info kan u vinden op www.vlaanderen.be/landbouw