Vlaamse overheid heeft insectenhandleiding klaar

Eerder deze maand heeft de Europese Commissie beslist om gedroogde meelwormen toe te laten als voedingsproduct op de Europese markt. De perfecte timing voor de Vlaamse overheid om haar nieuwe insectenhandleiding te lanceren: Een handleiding voor insectenkwekers- en verwerkers richting een duurzame en voedselveilige insectenkweek.

Insecten als eiwitbron

Wereldwijd worden dagelijks miljoenen insecten gegeten. Ook in Europa zien we verschillende initiatieven opduiken. Toch kunnen we op dit moment nog niet spreken van een grote doorbraak. Op korte termijn komt daar misschien wel verandering in nu de Europese Commissie het gebruik van gedroogde meelworm als voedingsproduct op de Europese markt heeft goedgekeurd. Mogelijk zullen andere insecten op korte termijn volgen.

Verwerkte reststromen

Insecten hebben veel potentieel. Ze kunnen gekweekt worden met diverse laagwaardige nevenstromen uit de agrovoedingsketen (zoals gewasresten, aardappelschillen, vervallen voedingswaren…) . Zo worden laagwaardige stromen opgewaardeerd tot hoogwaardige eiwitten, vetten en vezels. Hierdoor kunnen insecten een belangrijke nieuwe schakel vormen in de keten naar een circulaire economie.

Van boer tot bord

De Europese landbouwstrategie bevestigt het potentieel van insecten als een alternatieve bron van eiwitten. Het kan dienen ter vervanging van dierlijke eiwitten voor humane consumptie, maar zeker ook ter vervanging van geïmporteerde soja voor diervoeder. Binnen de Green Deal eiwitshift op ons bord wordt ernaar gestreefd om de huidige consumptieverhouding dierlijke/plantaardige eiwitten te veranderen. Tegen 2030 wordt gestreefd naar een verhouding van 60% plantaardige eiwitbronnen en 40% dierlijke eiwitbronnen, terwijl dit op vandaag nog omgekeerd is.

Insectenhandleiding

De insectenhandleiding werd gemaakt door Hogeschool VIVES, in samenwerking met Thomas More en met advies van de andere leden van het Strategisch Platform Insecten. De handleiding werd gefinancierd vanuit het Departement Landbouw en Visserij. Ze geeft een volledig overzicht van de principes en aandachtspunten om zelf van start te gaan met insectenkweek. Je krijgt onder meer een blik op de wetgeving, de productiesystemen, het oogsten, de bewaring, de verwerking, de verpakking, de bedrijfsvoering en het dierenwelzijn.

U vindt de handleiding op Een handleiding voor insectenkwekers- en verwerkers richting een duurzame en voedselveilige insectenkweek.

Meer info

VIVES hogeschool

Thomas Sprangers | GSM 0498 33 20 21 | thomas.spranghers@vives.be
Evert Vanneste | GSM 0498 33 20 21 | evert.vanneste@vives.be 

Departement Landbouw en Visserij

Evelien Decuypere | Tel 02 552 79 70 | evelien.decuypere@lv.vlaanderen.be


SAVE THE DATE 15/5/2022: Bugs to the Future, are you ready for edible insects? (Meise)

Op 15 mei 2022 organiseert de Belgian Insect Industry Federation samen met Interreg North-West-Europa, het Departement Landbouw en Visserij en het Strategisch Platform voor insecten een evenement rond eetbare insecten in de Botanische tuin in Meise.
Wil u als insectenkweker of - verwerker graag een stand op dit event? Mail naar info@biif.org.
Meer informatie vindt u op www.biif.org/conferences-events/