'Vlees van het rood ras van West-Vlaanderen' erkend als Europese beschermde oorsprongsbenaming

Het ‘Vlees van het rood ras van West-Vlaanderen’ met een zeer lange traditie in West Vlaanderen, heeft sinds 4 november 2019 een Europese erkenning als ‘Beschermde Oorsprongsbenaming’ (BOB) op zak. Na de ‘Vlaams-Brabantse tafeldruif’ is dit het tweede Vlaams product dat met een BOB erkend en beschermd wordt. 

Grazende koeien van het rood ras van West-VlaanderenDe benaming ‘Vlees van het rood ras van West-Vlaanderen’ mag uitsluitend gebruikt worden voor het vers vlees van vrouwelijke dieren tussen de 3,5 en de 8 jaar oud en van ossen tussen de 2 en de 3,5 jaar oud die behoren tot het ras ‘Rood’ en die gefokt en gekweekt werden in de provincie West-Vlaanderen.

De belangrijkste voedingsbron voor deze runderen zijn West-Vlaams gras en graslandproducten. De veehouders laten de dieren grazen op de West-Vlaamse weides van zodra en zo lang het weer het toelaat. In de winter krijgen de runderen aanvullende ruwvoeders die voornamelijk op de hoeve geproduceerd zijn.

De link tussen het ras ‘Rood’ en de provincie West-Vlaanderen is eeuwenoud. De combinatie van de specifieke raseigenschappen en de geografische eigenschappen van de provincie West-Vlaanderen zorgen voor de karakteristieke vleeseigenschappen. Het geografisch gebied omvat zowel de klimatologische en bodemkundige specificiteiten als de verregaande know-how van de lokale veehouders en de goede stamboekwerking.
De runderen van het ras ‘Rood’ gefokt en gekweekt in West-Vlaanderen zijn grote, zware dieren met een donkere egaalrode haarkleur. Hun vlees is donkerrood, licht en fijn vetdooraderd en heeft een fijne vezel, wat samen met het fijne vet voor een volle intense smaak met een romige toets zorgt. Die kwaliteiten zijn al decennialang bekend bij de gastronomen en bij toprestaurants in West-Vlaanderen, België en het buitenland.

De vereniging ‘Studie- en Documentatiecentrum voor de Vlaamse Rundveerassen werkgroep ‘Rood’ van CRV Vlaanderen vzw’, die de erkenningsaanvraag indiende, en de betrokken veehouders hebben steeds ingestaan voor het behoud van dit traditionele ras in de provincie West-Vlaanderen. Het ras ‘Rood’ werd in 2001 erkend als bedreigd rundveeras. In 2012 werd het ‘Vlees van het rood ras van West-Vlaanderen’ reeds erkend als Vlaams traditioneel streekproduct.

Met deze nieuwe erkenning als Europese Beschermde oorsprongsbenaming – BOB krijgt het eeuwenoud ras een nieuw elan en wordt de consument gegarandeerd dat er zeker ‘Vlees van het rood ras van West-Vlaanderen’ op het bord ligt, via het Europese BOB-logo op het etiket.

Meer info

Studie- en Documentatiecentrum voor de Vlaamse Rundveerassen (SDVR )
werkgroep ‘Rood’ van CRV Vlaanderen vzw
Contactpersoon: verantwoordelijke SDVR, Gabriël Deschuymer | Tel. 0477 537 978
gabriel.deschuymer@crv4all.com

Contact

Woordvoerder Landbouw en Visserij
Nele Vanslembrouck | Tel. 0498 94 58 71 of 02 552 77 17
nele.vanslembrouck@lv.vlaanderen.be

Persverantwoordelijke Landbouw en Visserij
Bart Merckaert | Tel. 0491 92 55 60 of 02 552 73 50
bart.merckaert@lv.vlaanderen.be

Meer info over het beleidsdomein Landbouw en Visserij:

Samen met de minister stippelt het Departement Landbouw en Visserij het beleid uit rond land- en tuinbouw, zeevisserij en platteland. Het departement voert dit beleid uit, controleert en evalueert het.

Daarvoor werkt het departement ook samen met het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) en de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV). Het Departement Landbouw en Visserij, ILVO, VLAM en SALV vormen samen het beleidsdomein Landbouw en Visserij.

Meer info kan u vinden op www.vlaanderen.be/landbouw.