Vogelgriepvirus: maatregelen voor particuliere en professionele houders van pluimvee en vogels

Door de gunstige evolutie van aviaire influenza is vanaf 12 mei 2021 de periode van verhoogd risico opgeheven.

Op 16 juli werd een nieuw geval van hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 vastgesteld bij een hobbyhouder in Moerzeke (Hamme). Rond de besmette locatie werden de volgende restrictiegebieden afgebakend: een tijdelijke bufferzone met een straal van 500 m, een beschermingszone met een straal van 3 km en een bewakingszone met een straal van 10 km. Meer informatie over de huidige situatie in België.

Dit betekent niet dat het risico op besmetting volledig verdwenen is, maar de beschermingsmaatregelen zijn wel versoepeld: 

  • Professionele bedrijven: onder andere het ophokken of afschermen van pluimvee is niet langer verplicht. Ook het uitladen is opnieuw toegelaten.
  • Particuliere houder: het binnen voederen en drenken is niet langer verplicht. Verzamelingen zijn weer toegelaten volgens de gebruikelijke regels.  

De gebruikelijke maatregelen blijven van toepassing, en ook in West-Vlaanderen gelden in bepaalde gebieden nog steeds specifieke maatregelen. Op 21 mei is een besmetting met hoogpathogene vogelgriep H5 vastgesteld op een kalkoenenbedrijf in Weert, Nederland. Het toezichtsgebied van 10 km, dat rond deze besmetting is afgebakend, valt gedeeltelijk in België, in de Limburgse gemeenten Kinrooi en Bocholt.

Meer informatie op de website van FAVV.