Zuivelproducten belangrijkste exportproduct voor Vlaamse agrohandel

Vlaanderen voert meer land- en tuinbouwproducten uit dan er ingevoerd worden. De invoer in 2019 bedraagt 32,1 miljard euro, de uitvoer 39,2 miljard euro. In drie jaar tijd groeide de uitvoer met 8%. De agrovoedingsindustrie neemt 13% van de totale Vlaamse uitvoer voor haar rekening. Akkerbouwproducten zoals granen en aardappelen zijn de belangrijkste productgroep. Als we naar de producten zelf kijken, is het vooral zuivel dat belangrijk is. Dat blijkt uit het agrohandelsrapport 2019.

Vlaanderen is een open economie waarbij de agrovoedingsindustrie een belangrijke rol speelt. Vlaanderen heeft in 2019 land- en tuinbouwproducten uitgevoerd ter waarde van 39,2 miljard euro. De invoerwaarde bedraagt 32,1 miljard euro. Ten opzichte van 2018 is de uitvoer gestegen met 2%, ten opzichte van 2016 met 8%. Het handelsoverschot in 2019 bedraagt 7,1 miljard euro, dat is 41% meer dan in 2016. Het positieve saldo wijst erop dat de Vlaamse agrovoedingssector meerwaarde creëert. We voeren veel onbewerkte producten zoals cacao, tarwe, gerst en soja in, en voeren verwerkte producten zoals chocolade, koekjes, bier, zuivel en vlees uit. De totale Vlaamse export daalde in maart 2020 met 7,5%. Wat de gevolgen zijn van de coronacrisis voor de in- en uitvoer van land- en tuinbouwproducten is nog niet duidelijk, maar dat de impact groot is, is een open deur intrappen.

Dame Blanche

Zuivelproducten zijn in 2019 ons belangrijkste handelsproduct binnen de agrohandel. Zowel de invoer als de uitvoer van zuivelproducten zit ruim boven de 2 miljard euro. In vergelijking met 2016 is de invoer met 20% en de uitvoer met 28% gestegen. het handelsoverschot bedraagt dan ook 456 miljoen euro. Dat is vooral te danken aan zuivelbereidingen zoals roomijs. Na zuivelproducten volgen cacaoproducten op de tweede plaats wat betreft de uitvoerwaarde. Het handelsoverschot voor cacaoproducten is zelf meer dan een miljard euro. Onze buurlanden genieten dus graag van een Vlaamse ‘dame blanche’. Maar ook aardappelbereidingen en bier uit Vlaanderen zijn populair in het buitenland.

Vlaanderen voert vooral vers fruit zoals bananen, ananassen en kiwi’s in. Ook wijn, koffie, tarwe en schaal- en weekdieren zijn belangrijke invoerproducten.

‘Du vin, du pain et du boursin’, maar dan vooral met Vlaamse producten

81% van de export van agrarische producten gaat naar andere EU-landen. Frankrijk is de voornaamste afzetmarkt. Bijna 20% van de uitvoer van agrovoeding gaat naar Frankrijk, gevolgd door Nederland en Duitsland. De twee belangrijkste niet-Europese klanten zijn de Verenigde Staten en China, die grote afnemers van bier en vlas zijn.

Nederland is dan weer onze voornaamste handelspartner wat betreft de invoer, gevolgd door Frankrijk en Duitsland. 28% van de geïmporteerde producten komt van buiten de EU. Uit Brazilië voeren we bijvoorbeeld fruitsappen, koffie en tabak in.

Vlaanderen als draaischijf

Het Vlaamse aandeel in de totale Belgische in- en uitvoer van agrarische producten bedraagt telkens 84%. Vlaanderen neemt binnen de EU 5% van de invoer en 6% van de uitvoer in. Vlaanderen is in de EU de zesde grootste uitvoerder van agrarische producten, na Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Enkel Nederland, Spanje en Polen hebben een groter agrohandelsoverschot. Het positieve saldo wijst erop dat de Vlaamse agrovoedingssector meerwaarde creëert. We voeren onbewerkte bulkproducten zoals granen en cacao in en voeren verwerkte producten uit, zoals bier, koekjes en chocolade.

Het volledige agrohandelsrapport 2019 leest u hier

Contact

Woordvoerder Landbouw en Visserij
Nele Vanslembrouck | Tel. 0498 94 58 71 of 02 552 77 17
nele.vanslembrouck@lv.vlaanderen.be 

Persverantwoordelijke Landbouw en Visserij
Bart Merckaert | Tel. 0491 92 55 60 of 02 552 73 50
bart.merckaert@lv.vlaanderen.be 

Meer info over het beleidsdomein Landbouw en Visserij:

Samen met de minister stippelt het Departement Landbouw en Visserij het beleid uit rond land- en tuinbouw, zeevisserij en platteland. Het departement voert dit beleid uit, controleert en evalueert het.

Daarvoor werkt het departement ook samen met het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) en de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV). Het Departement Landbouw en Visserij, ILVO, VLAM en SALV vormen samen het beleidsdomein Landbouw en Visserij.

Meer info kan u vinden op www.vlaanderen.be/landbouw