Diversifiëren is anticiperen

Korte samenvatting

Onze fruitbedrijven gaan door een moeilijke periode. Diversificatie in de bedrijfsvoering wordt gezien als een belangrijke factor om de huidige crisis te boven te komen. Het doel van dit project is om bepaalde nicheteelten te demonstreren en te beschrijven in teeltgidsen, en dat zowel teelttechnisch als met aandacht voor de rendabiliteit van de verschillende teelten en de compatibiliteit met de belangrijkste andere teelten. Dit project spitst zich toe op blauwe bessen, abrikozen en pruimen.

Gedetailleerde toelichting

Dit project begeleidt telers in de opstart, gedeeltelijke omschakeling of uitbreiding van hun bedrijf naar blauwe bessen, abrikozen of pruimen. Deze nicheteelten worden gedemonstreerd en beschreven in teeltgidsen. Op die manier kan een teler op voorhand inschatten welke nieuwe teelten hij mogelijk acht binnen zijn bedrijfsvoering. Het is de bedoeling dat deze gidsen zo worden opgesteld dat niet alleen de meer ervaren telers hiermee aan de slag kunnen gaan, maar ook een startende teler/nieuwe ondernemer. Het project richt zich niet alleen tot gevestigde hardfruit- en zachtfruittelers, maar ook tot gevestigde groentetelers onder glas die op zoek zijn naar diversificatie op het bedrijf om aan risicospreiding te doen.

Aanleg demovelden

Voor blauwe bes zal er een demoveld bij een professionele teler opgevolgd worden. Deze teler teelt op de standaardmethode in de grond. Daarnaast zal er op de proefvelden van het Proefcentrum voor Fruitteelt (PCFruit) een alternatieve teeltmethode van blauwe bessen gedemonstreerd worden. Het systeem van de hoge ruggen biedt de mogelijkheid om een beschermde teelt op substraat tegen lage kosten te kunnen uitvoeren. Er kan dan geopteerd worden om de blauwe bessen rechtstreeks in de substraatgoot te planten of om ze in plastieken potten te zetten die in de goot geplaatst kunnen worden.

Voor abrikozen zal een perceel op PCFruit opgevolgd worden. Op dit perceel werden in 2015 en 2016 in totaal 13 verschillende rassen opgeplant. De meeste van deze rassen staan op onderstam Wavit of Weiwa. In tegenstelling tot landen als Oostenrijk en Zwitserland, waar de bomen opgekweekt worden als struikvorm, worden de bomen op dit proefperceel opgekweekt als spilvorm. Er is gekozen voor deze opkweekvorm omdat zowel de hardfruittelers als de zoete kersentelers hiermee al vertrouwd zijn. Om de investeringskosten te beperken, werd er voor gekozen om de abrikozen niet te overkappen.

Wat pruimen betreft, staan er op PCFruit op dit moment twee rassen van Japanse pruimen. Deze rassen hebben een pluktijdstip tussen de laatste kersen en de Conference, wat ze interessant maakt om de arbeid te spreiden. Bovendien zullen ook een tweetal demopercelen met Europese pruimenrassen opgevolgd worden bij telers.

Economische analyses

De economische analyses behelzen volgende aspecten: de kosten van de aanplant, de kosten van de teelt, de arbeidsbehoefte in het seizoen (semi-kwantitatief) en de prijs- en importevolutie van de producten in het seizoen. Hiervoor wordt samengewerkt met veilingen en zal een telefonische bevraging gebeuren bij handelaars en importeurs.  

Teeltgidsen, demonstraties en communicatie

Er worden overzichtelijke teeltgidsen uitgewerkt per teelt (blauwe bes, abrikoos en pruim) zodat een startende teler de juiste informatie in een handig naslagwerk voorhanden heeft. Dit document moet telers die starten met een nieuwe teelt op weg helpen met de basis van de teelt. Er zal ook melding gemaakt worden van te verwachten technische moeilijkheden en wezenlijke verschillen met andere teelten.

Tijdens en op het einde van dit project zal er ruime aandacht besteed worden aan de verspreiding van de resultaten. Tijdens het project zullen minstens twee demomomenten georganiseerd worden (blauwe bes en abrikoos/pruim). De verkregen resultaten zullen ook besproken worden op de werkgroep steenfruit en de werkgroep houtig kleinfruit. Daarnaast zal er op het einde van het project per teelt minstens één artikel gepubliceerd worden in de vakpers. Bovendien zal er ook een verslag/brochure opgemaakt worden dat aan alle geïnteresseerden zal bezorgd worden en digitaal beschikbaar wordt gesteld op het open deel van de website www.pcfruit.be. Op deze manier bereiken de resultaten een ruim publiek.

Duurtijd en partners

Dit project loopt van 1 maart 2018 tot 29 februari 2020 en wordt uitgevoerd door het Proefcentrum voor Fruitteelt (PCFruit).

Meer info?

miet.boonen@pcfruit.be | jef.vercammen@pcfruit.be

Website: www.pcfruit.be

Delen: