Lekker Conference op elk moment van het bewaarseizoen

Korte samenvatting

Onze Conference-peer is een sterke troef. Sommige consumenten willen haar zacht en smakelijk, en voor lange transporten zou ze wat harder moeten zijn. Met 1-MCP kan je hierop inspelen, als je die slim toepast. Het project heeft als doel om met concrete toepassingen van 1-MCP op peer in de praktijk bij telers te tonen hoe 1-MCP werkt, wanneer je het best toepast om een bepaald resultaat te bereiken en wat de mogelijkheden ervan zijn voor meer kwaliteit. Dat wordt getoond aan die telers zelf, en via de contactmomenten ook aan de collega-telers.

Gedetailleerde toelichting

Doelstelling van dit project is om op een aantal bedrijven de toepassing van 1-MCP te demonstreren en ook de grenzen van de mogelijkheden aan te geven. We willen samen met de telers duidelijke richtlijnen demonstreren waarmee ze aan de slag kunnen om een bepaald doelpubliek van perenconsumenten te bedienen. Dat moet de kennis omtrent de mogelijkheden van 1-MCP vergroten en de algemene houdbaarheid van Conference verbeteren.

Er zal gewerkt worden met zeven voorbeeldbedrijven, verdeeld over het fruittelend gebied van Vlaanderen. Elk bedrijf bepaalt samen met het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT) de optimale plukdatum. Deze bedrijven fungeren als voorbeeldbedrijf voor collega’s. Zij zullen Conference plukken, behandelen en bewaren volgens verschillende menu’s die telkens leiden tot Conference met een andere bewaarduur/houdbaarheid, afhankelijk van de wensen van hun consumenten.

Tussen de gekozen bedrijven zitten handelaars en telers die ver transport doen en die dus eerder voor goed houdbare, minder snel rijpende Conference zullen kiezen. Anderzijds zijn er telers bij die thuisverkoop hebben waarvoor ten allen tijde een goed smakende en rijpende vrucht erg belangrijk is. Beide groepen zullen voor verschillende menu’s kiezen als het aankomt op de toepassing van 1-MCP. Er is gekozen voor bedrijven die zelfstandig werken en andere die via de veiling of andere telersverenigingen werken. Verschillende bedrijven krijgen begeleiding van Diensten aan Telers (DAT) van het Proefcentrum voor Fruitteelt (PCFruit). DAT komt regelmatig op de bedrijven en kan zo samen met de bedrijfsbezoeken van VCBT garant staan voor het goede verloop van het project.

Op elk bedrijf zal een partij (de grootste) volgens het standaard procedé behandeld worden. Enkele kleinere, maar toch relevante partijen, zullen behandeld worden volgens andere menu’s zodat een andere houdbaarheid en bewaarduur wordt verkregen. Op die manier krijgt de teler een zicht op het effect van een normale toepassing van 1-MCP op Conference in vergelijking met onbehandelde Conference  en de andere toepassingswijzen (latere oogst of latere toepassing).

Na de bewaring zal op verschillende momenten fruit uit de koelcel worden gehaald op zogenaamde demomomenten. Die zullen gecombineerd worden met andere voorlichtingsactiviteiten zoals een voorlichtingsactiviteit van VCBT, rondgang op de proeftuin met het Departement Landbouw en Visserij, jaarlijkse dag van de proeftuin Oost-Vlaanderen, de studiedag pitfruit, een studiedag van PCFruit of een voorlichtingsavond van DAT. Op al deze momenten kunnen we dan nagaan en tonen welke houdbaarheid en kwaliteit de verschillende partijen dan al hebben.

De belangrijkste doelgroep zijn de Vlaamse perentelers. Ze hebben de laatste jaren flink geïnvesteerd in Conference. In België is intussen meer dan de helft van het hardfruitareaal beplant met Conference. Hun belangrijkste exportmarkt werd in 2014 geblokkeerd door de boycot van Rusland waar 40% van de Conference-peren heen ging. Daardoor moesten ze andere (verdere) markten opzoeken. Een tweede doelgroep zijn de handelaars en exporteurs. De bedrijfsvoorlichting is een andere belangrijke doelgroep in dit project. Het zijn de voorlichters die vaak een boodschap naar de telers brengen via bedrijfsbezoeken en hun eigen nieuwsbrieven.

Duurtijd en partners

Dit project loopt van 1 mei 2018 tot 30 april 2020 en wordt uitgevoerd door volgende projectpartners: Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT), Proefcentrum voor Fruitteelt (PCFruit) en Hermoo.

Meer info?

ann.schenk@vcbt.be

Website: www.vcbt.be

Delen: