Bemesten is geen randgebeuren

Korte samenvatting

Dit demonstratieproject heeft als doel om verschillende technieken en maatregelen rond doordachte bemesting (bv. kantstrooiers, injectiesystemen, toepassen van vloeibare meststoffen met spuitmachine) met meststoffen te demonstreren en bewustmaking te creëren bij landbouwers en loonwerkers. Verder zal in het project nagegaan worden welke mogelijkheden er zijn voor een eenvoudig onderhoud van de bufferstrook. Er wordt een praktische digitale folder opgemaakt om de gebruikte methodes en ervaringen te bundelen.

Gedetailleerde toelichting

Uitgangsbasis hierbij is het demonstreren van bestaande technieken die nog maar weinig ingang hebben gevonden bij de land- en tuinbouwers. Hierbij wordt in eerste instantie gedacht aan het kant af en kant op strooien, precisietechnieken zoals rij- en bandbemesting tijdens zaaien of planten, sectie strooien, het plaatsspecifiek bijbemesten tijdens het schoffelen en het (plaatsspecifiek) toepassen van vloeibare meststoffen. Vooral het nut en effect van de verschillende technieken/maatregelen voor waterkwaliteit en de mogelijkheden op bedrijfsniveau worden onder de aandacht gebracht.

Verder zal in het project nagegaan worden welke mogelijkheden er zijn voor een eenvoudig onderhoud van de bufferstrook. In eerste instantie worden de huidige randenmaaiers onder de aandacht gebracht met hun voor- en nadelen. Op heden lijkt de grootte van de huidige maaier de wendbaarheid en toepasbaarheid te beperken. Bijkomend wordt bekeken welke andere systemen er bestaan met een hogere haalbaarheid in de praktijk. Hiervoor wordt in eerste instantie gekeken naar de huidige technieken gebruikt in de groensector of bermenbeheer.

De bewustwording van de landbouwers naar wat de beschikbare maatregelen en technieken kunnen bijbrengen met het oog op een betere waterkwaliteit, is een rode draad doorheen dit demonstratieproject. Vaak kan een goed gebruik (onderhoud van de machine, geen gebruik van blends ...) en correcte afstelling van de bestaande strooier en een correct gebruik van alle toebehoren of uitrustingen al tot verbeteringen leiden. Ook kleine ingrepen zoals het plaatsen van een ketsplaat vragen een beperkte inspanning met een goed resultaat. Verschillende scenario’s zullen uitgetest en gedemonstreerd worden. Op basis van dronebeelden zal het verschil in bemestingsgift en het effect op het gewas op een objectieve manier in kaart gebracht worden in groeiende gewassen.

Naast demonstraties heeft het project ook tot doel om de info via artikels in de vakpers te verspreiden. Een verzameling van deze artikels zal in een praktische digitale folder gegoten worden om de gebruikte methodes en ervaringen te bundelen.

Om een zo breed mogelijk doelpubliek te bereiken zal in het eerste werkjaar vooral gefocust worden op de aardappel- en groenteteelt. Op basis van deze ervaringen zal het tweede werkjaar de aandacht vooral liggen bij de akkerbouw- en melkveesector. Er zal via 2 grote infomomenten opgedane kennis verspreid worden naar de ruime sector.  

Duurtijd en partners

Dit project loopt van 1 juli 2018 tot 30 juni 2020 en wordt uitgevoerd door volgende projectpartners. Inagro is coördinator van het project. Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) en het Praktijkcentrum voor Land- en Tuinbouw (PCLT) zijn partners.

Meer info?

franky.coopman@inagro.be

Website: www.inagro.be

Delen: