Kalvergezondheid optimaliseren door systematische aanpak en correct gebruik van hulpmiddelen

Samenvatting

Dit project zal de Vlaamse melkveehouders aanzetten om preventief te werken in de jongvee opfok en zo de gezondheid van de kalveren te verbeteren. We verwachten minder ziekte en sterfte, minder gebruik van geneesmiddelen, een betere groei met positief effect op leeftijd en gewicht bij eerste inseminatie en latere afkalfleeftijd van de vaarzen, en dus op de rentabiliteit van het bedrijf. Tegelijk worden enkele handelingen voor het dierenwelzijn geëvalueerd/geoptimaliseerd (bv. onthoornen).

Inhoudelijk wordt gewerkt rond:

  • de waterkwaliteit voor de aanmaak van kunstmelk en voor drinkwater;
  • een gezonde kalverhuisvesting (met aandacht voor hitte-, koude- en tochtstress, het voorkomen van een hoge infectiedruk via verbeterde bioveiligheid en preventie);
  • het voorkomen van stress bij bepaalde ingrepen bij kalveren (bv. onthoornen);
  • het evalueren van de weerstandsopbouw via de biestcheck, om zo vroegtijdig in te grijpen op mogelijke gezondheidsproblemen.

Tijdens het project zullen tien individuele bedrijven begeleid worden in het toepassen van de PDCA-aanpak (Plan Do Check Act) om deze doelstellingen te realiseren. Met PDCA wordt bedoeld: bepaal doelstellingen (bv. minder sterfte), plan acties (bv. gebruik een andere waterbron), voer deze uit, evalueer deze handeling en neem deze uiteindelijk permanent op in je management. Dit stappenplan wordt opgesteld in samenspraak met de verschillende erfbetreders (dierenarts, voeradviseur,…).

Een ander werkpakket behandelt het organiseren van twee demobeurzen met tegelijk het oplijsten van handige materialen in de kalver opfok (zoals een melktaxi) in een praktische brochure (op papier en digitaal). Een optimale verspreiding van projectresultaten gebeurt via verschillende communicatie- en disseminatie-activiteiten.

Duurtijd en uitvoerders

Dit project loopt van 1 juli 2020 tot 30 juni 2022.

De uitvoerders zijn: Inagro, ILVO, de Hooibeekhoeve APB en Dierengezondheidszorg Vlaanderen.

Meer info?

Ilse.louwagie@inagro.be

Delen: