Ziekten van A(bortus) tot Z(woegerziekte): preventieve gezondheidszorg bij kleine herkauwers

Samenvatting

De laatste jaren worden de dierlijke sectoren geconfronteerd met uitbraken van dierziekten. Deze hebben negatieve gevolgen voor de dieren zelf, voor de bedrijfsvoering en voor het bedrijfsresultaat. Ze leiden tot een verstoorde (en onzekere) marktwerking. In de sector van de kleine herkauwers denken we dan aan zeer ingrijpende aandoeningen, zoals blauwtong en schmallenberg, maar ook aan rotkreupel en zwoegerziekte. Deze komen al decennia bij Vlaamse kleine herkauwers voor, maar hun impact op de bedrijfsvoering wordt dikwijls sterk onderschat. Hierdoor wordt onvoldoende, te laat of foutief aan preventie gedaan. Preventieve gezondheidszorg speelt hierbij een belangrijke rol en zorgt met een verzameling van maatregelen voor minder ziekte bij de dieren. Aandacht voor bioveiligheid en een doordacht vaccinatiemanagement spelen een cruciale rol bij het vermijden van de insleep van ziekten en het beperken van de verdere verspreiding ervan binnen een bedrijf en tussen bedrijven. Goede vaccinatieprotocollen in de sector van de kleine herkauwers ontbreken nog. Naast een goed vaccinatiebeleid moet de focus ook liggen op goede managementpraktijken. Zo blijft de infectiedruk in de bedrijven beperkt wat het risico op ernstige ziekte-uitbraken kan verminderen. Dit kan onder andere door het verstrekken van goed voeder, het beperken van stressfactoren, het toepassen van quarantaine, het regelmatig inspecteren van de dieren, enz.

Dit project wil dan ook houders van kleine herkauwers (geiten, herten en schapen) sensibiliseren voor deze problematiek. Het wil manieren van bedrijfsvoering demonstreren die door middel van een geïntegreerde aanpak gezondheidsproblemen kunnen voorkomen of deze tijdig detecteren. Zo kan men uitbraken van dierziekten en de bijhorende negatieve gevolgen voor de dieren, de bedrijven en de handel vermijden.

Duurtijd en uitvoerders

Dit project loopt van 1 juni 2020 tot 31 mei 2022.

De uitvoerders zijn: de Vlaamse Schapenhouderij, Dierengezondheidszorg Vlaanderen en KU Leuven – labo Fysiologie der Huisdieren.

Meer info?

andre.calus@telenet.be

Delen: