Circulair forceren: maximaal hergebruik van drainwater bij witloof

Samenvatting

De hydrocultuur vond ingang in de witloofteelt in 1973. Dit maakt de witloofsector één van de pioniers in de hydroteelt. Bij de hydroteelt van witloof worden de witloofwortels in open lucht geteeld waarna ze in een tweede fase in trekbakken geplaatst worden. Waar de eerste fase in de grond plaatsvindt, maakt de tweede grondloze fase gebruik van een voedingsoplossing die langs de wortels wordt gepompt (tot 40 m³ water per ha witloofwortels). Het witloof bevindt zich gemiddeld 3 weken in de forcerieruimte. Tijdens deze periode wordt de nutriëntenoplossing voortdurend gerecirculeerd. Na afloop van een forceriecyclus wordt het drainwater opgevangen, maar het wordt slechts zelden voor een volgende cyclus hergebruikt.

Het zesde Mestactieplan (MAP6) ambieert een verbetering van het drainwaterbeheer in de hydrocultuur. Er is immers nog marge voor zowel het efficiënter hergebruiken van voedingswater tussen de verschillende forceriecycli, als voor het reduceren van de hoeveelheid spuistroom die op milieukundig verantwoorde wijze afgezet moet worden. Witloofforcerie vereist op jaarbasis aanzienlijke volumes water. Gelet op de steeds schaarser wordende watervoorraden, dringt een duurzamer waterbeheer zich op.

Dit project beoogt een beter drainwaterbeheer in de hydrocultuur van witloof. Enerzijds wil het de hoeveelheid drainwater sterk reduceren. Anderzijds wil het project de belading van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen in het drainwater minimaliseren.

Na een kwalitatieve en kwantitatieve analyse van de drainwaterstroom worden de knelpunten van het hergebruik van drainwater in kaart gebracht. De effectiviteit en de rendabiliteit van technologieën voor hergebruik worden onderzocht. De best scorende beschikbare technologieën worden op praktijkrelevante landbouwbedrijven geïmplementeerd. De telers leren de verschillende technologieën en goede praktijken voor het hergebruik van voedingswater tussen de forceriecycli kennen via meerdere infosessies bij de projectuitvoerders. Via on-farm demonstratiemomenten worden praktijkervaringen en -kennis uitgewisseld om deze technologieën, zowel op korte als op langere termijn, toe te passen.

Dit project wil witlooftelers bewustmaken van de mogelijkheden om water te hergebruiken, en van de bestaande technologieën en praktijken bewezen in andere sectoren. De telers worden gesensibiliseerd om ze correct te implementeren. Dit moet hen toelaten om te voldoen aan de regelgeving in MAP6 inzake het hergebruik van water en nutriënten.

Duurtijd en uitvoerders

Dit project loopt van 1 maart 2020 tot 28 februari 2022.

De uitvoerders zijn: de Nationale Proeftuin voor Witloof, het Proefstation voor de Groenteteelt en Inagro.

Meer info?

yannah.cornelis@vlaamsbrabant.be

Delen: