Circulaire koolstofopbouw voor een betere bodem

Samenvatting

Het organische stofgehalte van de Vlaamse landbouwgronden neemt af. Dit is negatief voor de bodemkwaliteit en de bijbehorende opbrengstgarantie voor de toekomst. Het toont ook aan dat de landbouwsector aan koolstofafbraak doet op intensief beteelde gronden. In tijden van toenemende maatschappelijke interesse voor de klimaatproblematiek is dat niet het signaal dat de sector wenst te geven. Het opslaan van koolstof in de bodem in de vorm van organische stof is zo belangrijk voor de bodem dat het gezien kan worden als een levensverzekering. Het is de drijvende kracht van zo veel andere factoren (waterhuishouding, vasthouden nutriënten, …) die in klimatologisch onzekere tijden nog extra belangrijk zijn. Koolstof werkt zo als een sterke hefboom en zal op lange termijn enorm aan belang zal winnen .

Dit project wil het organische stofgehalte verhogen door in te zetten op kringlooplandbouw en via het gebruik van beschikbare reststromen. Van stalmest over compost en miscanthus tot houtsnippers, er zijn verschillende strategieën die een antwoord kunnen bieden op de problematiek van vandaag. Dit project focust op het sluiten van kringlopen. Zo biedt het ook kansen op samenwerkingsverbanden in het platteland die vandaag nog onvoldoende benut worden. De uitvoerders willen, door de mogelijkheden van de eerder genoemde bodemverbeteraars te demonstreren, de landbouwers tonen hoe ze de bodem voldoende kunnen voeden en dit binnen het stringente kader van de mestwetgeving.

Duurtijd en uitvoerders

Dit project loopt van 1 juli 2020 tot 30 juni 2022.

De uitvoerders zijn: het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw, de Bodemkundige Dienst van België, het Agrobeheerscentrum Eco2, de Nationale Proeftuin voor Witloof en de PIBO-campus.

Meer info?

sander.palmans@pvl-bocholt.be

Delen: