Bemesten met een plan? Ja dat kan!

Samenvatting

De nieuwe mestwetgeving in MAP6 maakt het voor een landbouwer niet eenvoudig om tijdens het plannen van zijn bemesting het overzicht te bewaken over de invulling van de bemestingsnormen op perceel- en op bedrijfsniveau. Om tegemoet te komen aan de nood van landbouwers aan een gebruiksvriendelijk en overzichtelijk instrument voor het plannen van de bemesting, beoogt dit project de afwerking en demonstratie van een online bemestingsplanningstool, als alternatief voor de BASsistent van VLM. Dankzij deze tool kan een landbouwer op oordeelkundige, overzichtelijke en gebruiksvriendelijke wijze zijn bemesting plannen. Een goede planning is immers essentieel om de waterkwaliteitsdoelen te halen. De tool geeft de landbouwer de mogelijkheid om zijn bemestingen beter te organiseren op basis van bemestingsnormen op perceel- en bedrijfsniveau en op basis van bemestingsadviezen. Zo kan hij voor de start van het bemestingsseizoen al controleren of zijn plan zal voldoen aan de geldende normen. De focus ligt op groenten en aardappelen, aangezien deze teelten nitraatgevoelig zijn.

De bemestingsplanningstool zal gekoppeld worden aan de EVA-app (Eindelijk Vereenvoudigde Administratie). Deze app bevat vandaag al een module om bemestingen te registreren en te controleren of ze voldoen aan de bemestingsnormen. Hij bevat dan ook alle basisinfo van de betreffende percelen, teelten, mesttypes, … Landbouwers zijn echter vragende partij voor een bemestingsplanning-tool. Om hieraan tegemoet te komen, gebeurde in het kader van twee lopende Leader-projecten in 2019 al het voorbereidende werk voor de omvorming van de bemestingsmodule in de huidige EVA-app tot een bemestingsplanningstool voor de akkerbouwteelten. De tool wordt dit demonstratieproject concreet geïmplementeerd en gedemonstreerd, met de focus op groenten en aardappelen. Hoewel de module geïntegreerd zal worden in de EVA-app, is het de bedoeling om deze planner ook los van de andere EVA-modules te laten werken.  

Duurtijd en uitvoerders

Dit project loopt van 1 maart 2020 tot 28 februari 2022.

Uitvoerders zijn: het Proefcentrum Fruitteelt, PIBO-campus, het Proefstation voor de Groenteteelt, het Proefcentrum voor de Groenteteelt, Inagro en het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt.

Meer info?

victoria.nelissen@pcfruit.be

Delen: