Slim inzetten van betaalbare mechanisatie voor onkruidbeheersing

Samenvatting

Een efficiënte mechanische onkruidbeheersing is één van de belangrijkste schakels voor een efficiënte biologische bedrijfsvoering. Dit project ondersteunt de biologische sector om de onkruidbeheersing te optimaliseren door het slim inzetten van betaalbare en eenvoudige mechanisatie.

Doordat heel wat herbiciden wegvallen zijn ook gangbare telers meer en meer aangewezen op mechanische onkruidbestrijding. Met de ervaringen en expertise opgedaan in de biologische teelt willen de projectuitvoerders hen inspireren en demonstreren hoe je met breed inzetbare machines creatief aan de slag kan gaan.  

Gedurende dit tweejarige traject worden diverse systemen gedemonstreerd in vier verschillende toepassingsgebieden: de kleinschalige groenteteelt, de kleinfruitteelt, de bietenteelt en de aanpak van wortelonkruiden. Met demonstratieproeven en -momenten in het oosten en het westen van Vlaanderen, bij voorkeur on farm, worden de machines en de systemen gedemonstreerd en de resultaten van de onkruidbeheersing in de praktijk getoond.

Tijdens de netwerkdag ‘Techniek in bio tuinbouw’ in 2020, die plaatsvindt in de provincie Limburg of Antwerpen, zal een breed gamma aan betaalbare machines voor onkruidbeheersing getoond worden. In 2021 wordt opnieuw een grote demodag georganiseerd, deze keer in het westen van Vlaanderen, zowel voor kleinfruit als voor groenten. De studiedag wortelonkruiden in 2021 en de biobedrijfsnetwerken met focus op onkruidbeheersing in bieten maken deze reeks demomomenten compleet.

Alle ervaringen worden gebundeld in filmpjes, verslagen en artikels, die ruim verspreid worden en bovendien beschikbaar blijven op de webpagina BIOpraktijk.be/onkruid.

Duurtijd en uitvoerders

Dit project loopt van 1 maart 2020 tot 28 februari 2022.

De uitvoerders zijn: het Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting Biologische Teelt, Inagro, het Proefcentrum Pamel en het Proefcentrum Fruitteelt.

Meer info?

carmen.landuyt@ccbt.be

Delen: