Bouwstenen voor de Vlaamse sojateelt en -keten

Samenvatting

Droge sojabonen kunnen tot humane voeding of diervoeder verwerkt worden. Deze grondstof wordt vandaag door de in Vlaanderen gevestigde voedingsbedrijven en mengvoederfabrikanten geïmporteerd. Lokale teelt van soja wordt op initiatief van het Vlaams Instituut voor landbouw-, visserij- en voedingsonderzoek (ILVO) al enkele jaren bestudeerd. De eerste grote stappen op het vlak van teelttechniek zijn gezet binnen een vierjarig VLAIO-landbouwtraject ‘Introductie van de sojateelt in Vlaanderen’ (2013-2017) dat in 2019 een vervolg kreeg met het LA-traject ‘Naar een duurzame en rendabele sojateelt in Vlaanderen’. Samen met projectpartners Inagro en KU Leuven boekt ILVO vooruitgang op het vlak van rassenkeuze, inoculatie, bemesting, zaai, onkruidbestrijding en gewasbescherming in het algemeen. De kennisverwerving versnelt door sojateelt op praktijkpercelen van akkerbouwers die goed begeleid worden door ILVO en toeleverancier Arvesta.

Maar de honger naar nieuwe teelten is zo groot dat een eerder beperkte opschaling van sojateelt niet onopgemerkt blijft bij collega-landbouwers van de sojapioniers. Het is een uitdaging om deze interesse af te stemmen op de voortschrijdende kennis en de lokale sojaketen in ontwikkeling, die samen de randvoorwaarden scheppen voor een rendabele teelt. Met het demonstratieproject ‘Bouwstenen voor de Vlaamse sojateelt en -keten’ bundelen Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant, Inagro en PIBO Campus Tongeren de krachten rond drie grote werven: verspreiden van de best beschikbare teelttechniek (BBT) – met ILVO als kennispartner (1), kilo’s en kwaliteit winnen van zaai over beregening tot oogst (2) en inspireren met (nieuwe) afzetkanalen voor lokale soja (3).

De projectpartners zullen de opgedane kennis uit het eerste en tweede VLAIO-landbouwtraject rond sojateelt breder verspreiden en ook nieuwe bouwstenen (kennis & ketencontacten) aanreiken die de drempels voor de introductie van deze teelt verlagen. Ze zullen op praktijkpercelen van pioniers demonstratieplatformen inrichten rond de thema’s inoculatie, zaai, beregening en oogst.

Duurtijd en uitvoerders

Dit project loopt van 1 maart 2021 tot 28 februari 2023.

De uitvoerders zijn: de Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant, Inagro, de PIBO-Campus en ILVO

Meer info

wim.fobelets@vlaamsbrabant.be

Delen: