Fertigatie

Op deze pagina:

Hoe kan ik efficiënt meststoffen meegeven via druppelbevloeiing als irrigatievorm?

Water geven is een belangrijke stap in het verbeteren van de kwaliteit. Maar als deze stap genomen is, kunt u via een kleine stap ook meststoffen meegeven. Dit hoeft zelfs niet via heel dure systemen.

Als u in het verleden nauwkeurig meststoffen wilde meegeven moest u vaak overgaan tot het dure fertigatiesysteem met A- en B-bakken. Voor dit systeem moet u ook beschikken over elektriciteit en dat kan voor afgelegen percelen een probleem zijn.

U kunt vrij eenvoudig meststoffen meegeven via een venturie-systeem of via een Dosatron.

Venturie-systeem

In het verleden werden via dit systeem vaak meststoffen meegegeven. Deze methode is zeer goedkoop en werkt via onderdruk waardoor de meststoffen worden meegezogen. Het grote nadeel van dit systeem is het moeilijker en onnauwkeurig afstellen. Er worden ook altijd evenveel meststoffen meegezogen, zelfs als het debiet van het water wijzigt. Anderzijds kan op een zeer snelle manier een grote hoeveelheid meststoffen worden meegegeven. Het venturie-systeem op zich is goedkoop. Maar wilt u dit systeem nauwkeurig maken, dan moet u gebruik maken van een EC-sturing en loopt de kostprijs op tot ongeveer 10.000 euro.

Dosatron

Sinds een aantal jaren is er een meer nauwkeurig systeem op de markt dat makkelijk kan worden tussengeschakeld in het veld. Die methode neemt zo de nodige meststoffen mee. U kunt het toestel afregelen zodat er telkens dezelfde concentratie meegezogen wordt. En neemt het debiet van het water af, regelt dit systeem zelf bij. Het is ook mogelijk om meerdere meststoffen mee te geven en indien nodig ook met een A- en B-bak te werken om neerslag te voorkomen. Er wordt meestal gewerkt met een Dosatron met een debiet tot 8 m³. Als het debiet groter wordt, blokkeert dit systeem. Is het debiet toch groter, dan worden er meestal 2 geplaatst.

Dosatron

foto Fertigatie Dosatron
Bron: pcfruit vzw – DAT - CdS

Meer informatie

 • pcfruit vzw, Proefcentrum Fruitteelt vzw
  Fruittuinweg 1
  3800 Sint-Truiden (Kerkom)
  Tel.: 011 69 70 80
  Fax: 0 11 69 71 10
  E-mail: info@pcfruit.be
  Website: www.pcfruit.be
 • BDB, Bodemkundige dienst van België vzw
  Willem de Croylaan 48
  3001 Leuven - Heverlee
  Tel.: 016 31 09 22
  Fax: 016 22 42 06
  E-mail: info@bdb.be
  Website: www.bdb.be