Een praktijkgetuigenis: hergebruik waswater

Een preibedrijf uit Pittem

Welke type bedrijf baten jullie uit?

We baten als jong koppel samen een vollegrondsgroentebedrijf uit, waarbij prei de hoofdteelt is. Daarnaast is broccoli ook een belangrijke teelt. Voor de vruchtrotatie wordt de rest van bedrijfsoppervlakte met wintergranen of korrelmaïs ingezaaid. De prei wordt quasi jaarrond geleverd aan de REO-veiling en de broccoli is een najaarsteelt.

Waarom zijn jullie gestart met het hergebruik van het waswater?

Vroeger werd de prei droog geschoond en na het schonen gewassen. Met de installatie van een preipelmachine werd het waterverbruik sterk verhoogd en wegens het ontbreken van voldoende water is toen al geopteerd voor het systeem van hergebruik. Dit is nu reeds een tiental jaren in gebruik.

Kunnen jullie beschrijven hoe jullie systeem voor hergebruik werkt?

Bij de aanleg van het systeem voor hergebruik van het waswater hebben mijn ouders gekozen om het volledige systeem binnen in de loods te installeren, omdat er buiten maar beperkt ruimte was en onmiddellijk aan de straatzijde paalt. Het systeem start bij een inoxrooster met fijne gaatjes die in de goot ligt onder de preipelmachine. Deze goot loopt naar een open vergaarput van 2x2x2m. Hierboven loopt ook de afvoerband voor de preibladeren die in een container opgevangen wordt ook binnenin de loods. In de vergaarput wordt via een vuilwaterpomp het water opgepompt naar een zeefbocht die ervoor zorgt dat alle organische resten eruit gezeefd worden. Het water loopt vervolgens naar een bezinkbekken van 50m³ waar de bodemdeeltje kunnen bezinken. Via een overloop loopt het water naar een citerne van 5m³. Hieruit wordt het water opgepompt en via een extra filter naar de preipelmachine gestuurd. Zo wordt het circuit volledig gesloten.

Wat zijn jullie ervaringen met dit systeem?

Eigenlijk zijn we hier heel tevreden over ons systeem voor hergebruik van waswater. Ons waterverbruik voor het wassen van de prei is heel minimaal. Enkel bij de start en na het reinigen wordt het systeem opgevuld met water uit een open put. De vergaarput en het bezinkbekken worden 2x per jaar leeggemaakt, nl in het najaar en op einde van het seizoen. In principe zou 1x volstaan, maar om problemen te vermijden met teveel slib in het bezinkbekken wordt in het najaar het systeem een extra keer gereinigd. Problemen met geurhinder zijn er niet vooral omdat we continu preiwassen, enkel bij stilstaand water – als we eens een paar weken geen prei wassen – komt dit voor. Door dan een paar uur met vers water te wassen is dit opgelost.

Onze ervaring is ook doordat het water steeds binnen de verwarmde loods blijft, dat de temperatuur van het water ook niet zo sterk afkoelt, waardoor het aangenamer werken is aan de prei. Ook vorstproblemen zijn bij ons onbestaande.

Zijn er naast de positieve ervaringen ook minpunten?

Aan ieder systeem zullen er wel minpunten zijn, maar bij ons wegen die niet op tegen de vele pluspunten zoals het quasi geen waterverbruik, de aangenamere werktemperatuur van het water, geen vorstproblemen, het compacte en proper systeem. Door het gebruik van een zeefbocht is er wel een extra pomp noodzakelijk wat ook energieverbruik met zich meebrengt. Veel onderhoud vergt het systeem niet. Eens de zeefbocht afspuiten en jaarlijks eens ontvetten volstaat voor een goede werking.

Wat zouden jullie veranderen aan jullie systeem van hergebruik en wat zijn volgens jullie de aandachtspunten bij de aanleg van de installatie?

We zouden ons systeem ruimer dimensioneren, vooral dan het bezinkbekken zou eigenlijk dubbel zo groot mogen zijn, waardoor er een veel grotere buffer is. Een tussentijdse reiniging zou dan ook minder noodzakelijk zijn, waardoor het soepeler werken wordt. Ook de oppompput (citerne) zou groter mogen zijn. Belangrijk aandachtspunt bij de aanleg is het gemak van reinigen van het systeem. Bij ons liggen er betonroosters bovenop het bezinkbekken die via heftruck kunnen weghalen voor de reiniging, maar de bereikbaarheid met een kraan voor het ruimen van het slib uit het bezinkbekken is niet zo groot. Aandacht hiervoor bij de aanleg is belangrijk. De vergaarput zou eigenlijk een trechtervorm mogen hebben. De vuilwaterpomp hangt in het midden van de put en hoeken van die put slibben nu toch aan. Ook het voorzien van een noodoplossing als de vuilwaterpomp uitvalt is een aangename zekerheid volgens onze ervaring. Onze vuilwaterpomp heeft meer dan 10 jaar trouw dienst bewezen, maar eenmaal defect is een tussentijdse oplossing tussen de vergaarput en het bezinkbekken handig. Een opening met een zeef is hiervoor voldoende.

Oorspronkelijk hadden we een lavafilter in het circuit, maar dit bleek bij ons niet zo goed te functioneren. Een zeefbocht is hiervoor veel beter geschikt.
Bij de aanleg hadden we ook nog mogelijkheden voorzien om nog extra rond te pompen en het water in de oppompciterne te beluchten uit vrees voor geurhinder, maar dit bleek allemaal niet nodig te zijn.
We zijn heel tevreden over ons systeem voor hergebruik van waswater.

Delen: